Závislost na sdílení selfie může uškodit zdraví

Jeden, dva, tři nebo sto? Kolik vlastnoručně pořízených snímků už je moc? Kvůli jejich sdílení na sociálních sítích lidé propadají depresím. Mnozí dokonce končí na operačním stole s tenisovým loktem!

Jestli se něco dá nazývat fenoménem dnešní doby, pak jsou to sociální sítě. Na těch má založený profil přibližně pět milionů Čechů, přičemž 45 procent sdílí své příspěvky zhruba dvakrát týdně, 19 procent i několikrát denně. Co se nejčastěji do virtuálního světa posílá? Podle statistik jsou to selfies, tedy fotografie sebe sama. Zpočátku šlo hlavně o zábavu mladších generací, jenže jak šel čas, propadli jim i dospělí. A někteří až moc.

Všeho moc škodí? Vždycky a všude

Nedávná britská studie uskutečněná jistou známou značkou kosmetiky se zaměřila na to, jak mohou autoportréty a hlavně jejich šíření ovlivnit psychiku. Zajímavého výzkumu se zúčastnilo více než tisíc dobrovolníků, kteří se prostřednictvím on-line dotazníku zpovídali z toho, co se jim při jejich pořizování honí hlavou.

Více než 60 procent oslovených přiznalo, že si na těchto fotografiích připadá mnohem atraktivnější než ve skutečnosti. Drtivá většina z nich pak cítí veliké zklamání i smutek z toho, když jejich snímek okamžitě po zveřejnění nezíská alespoň 100 pochvalných komentářů. Kam to podle psychologů může vést?

Pomoc, nikdo mě nemá rád!

Podle expertů, kteří na tomto projektu pracovali, k těžkým depresím, sebepoškozování, úzkostem, nebo dokonce mentální anorexii. Ostatně, téměř 20 procent respondentů z onoho průzkumu také návštěvu psychologa přiznalo. Tito jedinci se totiž nemohli smířit s tím, že nejsou dost vychvalovaní a „populární“. Ovšem jsou tu i jiné nepříjemnosti, které může způsobit fotoaparát namířený k vlastní tváři…

Mám zánět. Protože se moc fotím

Tendinitida je zánětlivé postižení vazivových provazců, jimiž se svaly upínají na kosti. Hlavní příčinou je přetěžování šlach dlouhodobě prováděnými stereotypními pohyby. Příkladnou ukázkou je kupříkladu nechvalně známý tenisový loket. Ovšem pozor, aby se u vás tato svízel projevila, nemusíte pobíhat po kurtu s raketou v ruce. Stačí totiž i nadměrně používat telefon, a to právě při pořizování selfies, varují lékaři. Ti také upozorňují na to, že pokud tendinitida přeroste v chronickou záležitost, jejím jediným řešením bývá operace.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00
20 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat