Nechuť k pondělnímu vstávání má své důvody

Noc z neděle na pondělí je pro mnoho lidí všechno, jenom ne odpočinková. Přemýšlíme, převalujeme se, neustále se budíme a ráno se nám z postele vůbec nechce. Jaké jsou důvody tohoto (téměř) celosvětového fenoménu?

Je pondělí ráno a vy jste nejen příšerně unavení, ale navíc máte i špatnou náladu? Máte za sebou mizernou noc? To rozhodně nejste sami! Protože pondělní únava není žádná náhoda. Poznejte nejčastější důvody, proč mnoho z nás v noci z neděle na pondělí spí tak špatně.

Změna rytmu

Mnozí si o víkendu velmi rádi přispí a sobota je nejoblíbenější den na party a oslavy, při kterých rozhodně v noci do postele nespěcháme. To má často za následek, že pak v neděli spíme dlouho, abychom se pořádně vyspali. Pokud ale pak chcete v neděli večer jít včas do postele, abyste byli v novém pracovním týdnu fit, může se stát, že dlouho nebudete moci usnout a v posteli se jen budete převalovat ze strany na stranu.

Tělo má dostatek energie

Většina lidí také neděli využívá k odpočinku a nicnedělání a žádné velké akce se neplánují. To znamená, že nás nemá co vyčerpat, když se sotva pohneme. Jenže pravidelný pohyb je základ pro dobrý spánek. Běžte proto alespoň na krátkou procházku. Ta ostatně pomůže i na případnou kocovinu.

Přehršel myšlenek

Jen málokdo si při pohledu na plný kalendář a pracovní povinnosti pomyslí, že nový týden bude jistě lepší, a usne jako mimino. Zatímco během víkendu na práci myslíme jen zřídka, v neděli večer jí naopak máme plnou hlavu. Termíny jsou najednou citelně blíž, při vzpomínce na plánovaný rozhovor se šéfem nás bolí hlava a prezentaci na jednání ještě nemáte hotovou… Při takovém kolotoči myšlenek se usíná jen těžko.

Plný žaludek

Dopřáváte si v neděli to, co si během týdne odříkáte? Těstoviny k obědu, pizza k večeři a jako zákusek ještě dortík nebo zmrzlinu? Poslední den v týdnu je pro mnohé ve znamení „dopřávání si“. Problém ale, že pro tělo je mnohem těžší usnout klidným spánkem, když musí všechnu energii věnovat trávení tučného jídla.

Zdroj: názory autora, healthline.com






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat