Zbavte se nebezpečné kožní plísně

Pokožka hlavy, obličej, ruce, chodidla nebo intimní oblast – kožní plíseň si nevybírá. Je sice nepříjemná a vytrvalá, ale většinou ne nebezpečná. Jak poznat kožní plíseň a jak se jí zbavit?

Kožní plíseň se lékařsky nazývá dermamykóza. Může se objevit kdekoli na kůži a je to asi nejčastější kožní onemocnění. Infekce může napadnout kůži, ale i sliznice nebo nehty.

Příčinou jsou dva původci

Onemocnění vyvolávají plísně, přesněji řečeno jejich spory, které jsou podobné jako semínka rostliny. Ve skutečnosti se opravdu jedná o žijící organismy. Přitom jsou to především dva hlavní druhy plísně, které mohou onemocnění způsobit: dermatofyty, které se vyskytují výhradně na kůži, kvasinky, které se objevují nejen na kůži, ale mohou postihnout i sliznice intimní oblasti nebo úst. Ve výjimečně těžkých případech se může kvasinková infekce rozšířit v těle a vést k otravě krve. Třetí, velmi ojedinělá varianta, jsou plísně, které postižený vdechl ze vzduchu.

Jak rozeznat onemocnění kůže

Podle toho, čím bylo onemocnění vyvolané, mohou být rozdílné projevy. U dermatofytů se na kůži objevují puchýřky a červená místa, která se odlupují. Takové změny na kůži mohou mít několik milimetrů, ale mohou se rozšířit i na velké oblasti – například celou ruku.

Kvasinky se projevují především masivním svěděním malých červených míst. Pokud ale přistoupíte na škrábání, riskujete ale ještě další infekcí bakteriemi. Kromě toho hrozí také nebezpečí, že se kvasinky rozšíří dovnitř.

Naproti tomu plíseň vede ke změnám na kůži jen zřídka, místo toho napadají především plíce. Mohou způsobit až alergický šok. Obzvlášť ohroženou skupinou jsou osoby se sníženou imunitou, v ostatních případech je plísňová infekce velmi ojedinělá.

Domácími prostředky proti plísním?

Kromě léků na předpis, nebo volně prodejných antimykotik, jejichž užívání byste ale měli stejně s lékařem probrat, existuje ještě celá řada domácích prostředků, které proti kožní plísni mohou pomoci: poťupkání jablečným octem, vetření česneku nebo nastříkání tea tree oleje.

Všechny tři metody vám sice pomohou zmírnit svědění, ale původce těmito prostředky nezničíte úplně, takže se může neustále vracet až se onemocnění stane chronické. Kromě toho se striktně nedoporučuje tyto prostředky používat na léčbu sliznice, protože může vést k silnému podráždění. Jakoukoli změnu na kůži nebo sliznici je proto lepší vždy konzultovat s lékařem!

Zdroj: life line, healthline.com






Celkem 2 komentářů

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

189 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:57
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:25

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat