Úskalí spojená se spaním na gauči

Spíte na gauči, a to nejen po bouřlivé hádce s partnerem? Můžete si to pěkně „odskákat“. Noční odpočinek vůbec není kvalitní, protože ležíte ve špatné poloze i na špatném materiálu. A to se neobejde bez zdravotních následků…

Gauč neboli pohovka je neodmyslitelným vybavením každé domácnosti. Ostatně, umíte si obývák představit bez tohoto kusu nábytku? Už starověcí řečtí filozofové na něm polehávali během svých přednášek. My na něm dnes usazujeme návštěvy, ale využíváme ho také při četbě, poslechu hudby a sledování televize. Jenže co spánek? Tak ten by na gauči probíhat opravdu neměl, varují odborníci. Proč vlastně?

Špatná poloha, kterou ráno poctíte

Ať už je pohovka rozkládací, či nikoli, je určena spíše k relaxaci ve vzpřímené poloze. Tedy alespoň podle amerických vědců, kteří upozorňují na to, neposkytuje potřebnou oporu, což může ráno skončit bolestmi krční páteře i hlavy nebo skřípnutým nervem. Tak samozřejmě, že čas od času to „projde“, ale pokud na gauči spíte pravidelně, můžete si prý záda nevratně poškodit. Co dalšího je tady úplně špatně?

Materiál není nic moc

Savost, odvod vlhkosti, rychlé schnutí nebo antibakteriální ochrana. To jsou vlastnosti, které má takřka každá postelová matrace, a to i taková, která nepatří k těm nejdražším. Jenže nic z toho vám „otoman“ nenabízí. A to se na nočním odpočinku a vlastně i zdraví může neblaze podepsat.

Světla je až příliš

Místo, kam člověk gauč umístí, si vzhledem k jeho velikosti příliš vybírat nemůže. Většinou to tedy bývá v bezprostřední blízkosti oken a hlavně té zmíněné televize. A to znamená jediné – spousta rozptýlení v podobě nežádoucího osvětlení, které snižuje produkci hormonu melatoninu, jež je odpovědný za navození ospalosti i samotnou kvalitu spánku. Proč si to podle vědců pěkně „odnesete“?

Komplikace, které si nepřejete

Spánková deprivace bývá spojována s mnoha věcmi a ani jedna se nedá považovat do prospěšnou. Nemluví se jenom o chronické únavě, podrážděnosti, zapomnětlivosti a narušeném soustředění, v sázce je totiž i zvýšené riziko arteriální hypertenze a srdečních chorob. Existuje tu i spojitost s poruchami metabolismu, nadváhou, a dokonce i předčasným úmrtí, jak praví američtí lékaři z Harvardovy univerzity.

Zdroje: healthline.com, sleepadvisor.org, https://www.sleepadvisor.org/bad-fall-asleep-sofa/






Celkem 2 komentářů

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Pečený losos s chřestem

(1 hlasů)

Boloňská omáčka

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59
33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat