Kyselina hyaluronová není jen elixírem mládí

Že kyselina hyaluronová pomáhá jen na vrásky? Co vás nemá! Předchází také infekcím, urychluje hojení ran a tlumí bolesti spojené s artritidou. A proč svědčí i dásním?

Mluví se o ní všude a zkrášlující produkty s jejím obsahem patří k těm nejvyhledávanějším. V těle ji máme všichni, ale podle lékařů jí nikdy není dost. Ano, řeč je o mocné kyselině hyaluronové. Co je vlastně zač a proč je mnohem víc než „jen“ elixír mládí?

Zázrak, který je vidět

Věřte, nebo ne. Kyselina hyaluronová je látka, která se přirozeně vyskytuje v pokožce, očích i kloubech. Má ji tedy každý. Její primární funkcí je zadržování vody uvnitř tkáňových buněk, čímž zachovává nepostradatelnou vlhkost. A dělá to skutečně zodpovědně. Koneckonců, četné studie prokazují, že jeden její gram na sebe dokáže navázat až šest litrů vody. Díky tak úctyhodným hydratačním vlastnostem vypíná pleť a vyhlazuje vrásky. Japonští vědci v rámci svého průzkumu prokázali, že lidé, kteří ji prostřednictvím kosmetických produktů, doplňků stravy či injekčních výplní své pokožce dopřávají pravidelně, registrují zlepšenou pružnost a elasticitu kůže již po čtyřech týdnech. Tato schopná kyselina tedy skutečně omlazuje – navíc bez zbytečných zdlouhavých prodlev. Jenže má i další účinky, které stojí v pozadí. Jen se o nich méně mluví…

Urychlovač hojení, co se hodí

Zmíněná látka kromě toho, že bedlivě „dohlíží“ na hydrataci, také hraje zásadní roli při hojení ran. A pozor, rozhodně nejde jen o jizvy a nejrůznější škrábance, ale třeba i o diabetické vředy, jak upozorňují vědci. Zároveň tlumí záněty a předchází bakteriálním infekcím. V lékařské profesi se kyselina hyaluronová často používá i k úlevě od bolesti kloubů spojené s revmatoidní artritidou a osteoporózou. Velké dobro vykonává i v případě, jde-li o zdraví ústní dutiny. Dokáže totiž uspíšit rekonvalescenci dásní po stomatologickém zákroku a přínosná bývá pro pacieny s paradontózou. Tohle jste věděli?

Zdroje: healthline.com, medicalnewstoday.com, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3583886/






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Mrkvové rohlíčky

(23 hlasů)

Omeleta s banánem

(13 hlasů)

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Nový horoskop Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat