Nachoďte každý den alespoň 10 000 kroků a vaše postava vám poděkuje

Tak. Tím bychom měli dnešní článek o prospěšnosti chůze shrnutý. Nebo ne?

Chůze je poslední dobou velice často skloňována v souvislosti se zdravím, a její přínos pro psychickou i fyzickou pohodu rozhodně nelze popřít. Pojďme to však v dnešním článku zkusit trochu jinak, a pobavme se spíše o tom, jak vlastně tuto změnu, která vám vylepší život v mnoha stránkách, vlastně začít. Že tomu moc nevěříte? Že by vám chůze mohla jakkoli zlepšit váš život? Zkuste pozorovat účinky každodenní chůze po dobu jednoho měsíce, a nebudete se stačit divit. Jak ovšem najít motivaci pro každodenní chůzi?

Chůze odvodňuje organismus a snižuje otoky spodní části těla

Je to skutečně tak, a tyto účinky jsou ověřené u drtivé většiny lidí, včetně mě (pozn. autora článku).

Pokud máte sedavé zaměstnání, nebo většinu dne stojíte, obojí má obrovský dopad na zavodňování dolní části těla, zejména u žen. Důvodem je lymfatický systém, který nemá dostatek stimulace, aby v těle cirkuloval, a vyplavoval toxiny a přebytečnou vodu. Řekněme, že nikdy v minulosti neměli lidé tak málo pohybu jako nyní. I naše babičky a prababičky chodívaly do práce pěšky a většinu dne trávily aktivním pohybem.

Každý den hodinka chůze

Zdá se vám to hodně? A říkáte si, že na to nemáte čas? Nikdo neříká, že chůze musí být bezúčelová, a že to musí být ztráta času. Pokud nemáte možnost začít chodit do práce pěšky, případně vaše cesta do práce vede rušnými místy, kde by byla procházka spíše nepříjemná, zkuste si nastavit malý rituál, třeba po pracovní době. Projděte se cestou zpět malou oklikou, okolo míst, které rády navštěvujete, a spojte procházku třeba s kávou.

Kávu však nepijte vsedě v kavárně, jak jste zvyklé, ale vezměte si ji do kelímku nebo do termosky s sebou, a tu pak při procházce popíjejte. Nikam nepospíchejte, udělejte si čas pro sebe, utřiďte myšlenky, vyčistěte hlavu, a než dojdete domů, budete se cítit (psychicky) lehčí a spokojenější. Díky aktivnímu pohybu se navíc kofein dostane mnohem rychleji do krve, takže kromě psychické pohody budete povzbuzení i fyzicky. A zbytek dne si tak užijete mnohem více, než kdybyste ve spěchu přijely z práce autem či hromadnou dopravou, rozčílené a unavené vpadly do dveří, a zbytek dne se špatnou náladou proseděly u televize, dokud se „neodreagujete“.

Skvělé využití času při chůzi může být i poslouchání pořadu či audioknihy ve sluchátkách. Stačí si oblíbené video z YouTube převést do formátu mp3, případně si vybrat audioknihu, která vás svým žánrem zajímá, a spojit příjemné s užitečným.

Pomůže od bolesti zad

Největším benefitem pravidelné chůze je také její vliv na bolesti zad. Málokdo si totiž uvědomuje, že chůze je nejkomplexnější pohyb, při kterém zapojujete většinu svalů v těle. Především zádové svalstvo a střed těla. Hlídejte si tedy přímé držení těla, snažte se správně zkoordinovat pohyby rukou i nohou (nemáchejte příliš při chůzi rukama), a snažte se stabilizovat pánev (tzn. Vyhněte se kroucení boků a kývání se ze strany na stranu). Tímto posílíte většinu svalů v těle, včetně zadečku.

Pokud trpíte opravdu nepříjemnými bolestmi zad (a svůj stav konzultujete s lékařem, který vám stanovil diagnózu, která nezakazuje výraznější pohyb či delší chůzi), zkuste si před chůzí namazat spodní část zad prohřívacím krémem. Bolest zad v průběhu chůze díky důkladnému prohřátí ustoupí, a při pravidelném aplikování prohřívacího krému kombinovaném se správnou chůzí můžete tento problém zcela odstranit. V drtivé většině případů se totiž jedná pouze o zkrácené či extrémně namožené svalstvo z nesprávného dlouhodobého sezení či z nevhodně zvolené matrace na spaní.

Benefitů pravidelné chůze je samozřejmě mnohem více, a pokud bychom je zde začali vyjmenovávat všechny, vydaly by na samostatnou knihu. Jedno je však stoprocentně jisté, ať už s pravidelnými procházkami začnete z jakéhokoli důvodu:

Chůze vám změní život!

Zdroj: https://www.verywellfit.com/10000-steps-per-day-fitness-weight-loss-3435744, https://www.readersdigest.ca/health/fitness/walking-10000-steps-a-day/






Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Svíčková na smetaně

(2 hlasů)

Boloňská omáčka

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Berane, týden 15. pro tebe v roce 2024 znamená úžasnou změnu nálady a energie. Zplanetárního hlediska se Mars, tvůj vládnoucí a pozitivní planeta, pohybuje do tvého znamení na začátku týdne. Toto přináší zvýšený po... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

30 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:47
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat