Alternativní způsoby léčby pod drobnohledem

Jak funguje aromaterapie, akupunktura nebo solná jeskyně? Vysvětlíme a prozradíme, u jaké nemoci je která metoda nejúčinnější.

Je až s podivem, kolik lidí se i v 21. století stále častěji obrací na alternativní způsoby léčby. Něco na nich asi bude, když přetrvaly tak dlouho. Navíc tradiční čínská medicína, do které se řadí například akupunktura, je velmi oblíbená i u nás a v kombinaci s moderní medicínou dokáže skoro zázraky.

Které další způsoby můžete využít?

Aromaterapie

V této terapii je účinek ve vzduchu – aromaterapie totiž používá vůně z esencí a olejů léčivých bylin. Například hřebíčkový olej čistí vzduch, působí antibakteriálně a protizánětlivě. Tamponek s hřebíčkovým olejem při bolestech zubů snižuje bolet a dezinfikuje. Pozor by si ale při jejím použití měli dát lidé s alergií.

Akupunktura

Pokud se akupunkturní jehličky zapíchnou cíleně do určitých bodů, proudí energie v těle lépe a intenzivněji. Akupunktura pochází z tradiční čínské medicíny a na Západě se těší stále větší oblibě. Tak už se například i některé pojišťovny rozhodly její aplikaci při bolestech zad hradit.

Bachovy kapky

Výtažky z rostlin údajně pozitivně ovlivňují zdraví. Anglický lékař Edward Bach vyvinul tuto terapii s květinovými esencemi. 38 esencí v podobě kapek, kuliček nebo tabletek vyhovují mnoha typům lidí.

Pijavice

Tito parazité mohou pomoci při zánětech a bolestech. Při jejich kousnutí vylučují látky, které následně působí proti bakteriím, lehce znecitlivuje a zřeďují krev. Terapie pijavicemi se používá především proti artróze a dně. A i když není zrovna nejchutnější, nebolí a opravdu účinkuje.

Autohemoterapie

Lékař odebere krev, obohatí ji kyslíkem a krevními destičkami a okamžitě ji zavede zpět pacientovi. Autohemoterapie neboli terapie vlastní krví má především posílit náš imunitní systém. Proto se tato terapie používá při náchylnosti k onemocnění, bolestem hlavy nebo celkové slabosti.

Půst

Mnoho z vás jistě netuší, že i půst nebo intervalový půst je součástí alternativních metod léčby. Půst čistí tělo, výhodou pravidelného půstu je, že se metabolismus ustálí, klesnou hodnoty tuku v krvi, vyrovná se krevní tlak a v neposlední řadě zmizí nadváha.

Osteopatie

Jedná se o speciální manuální terapii, kdy osteopat uvolní blokádu jemným tlakem, přičemž pacient podle pokynů tlačí proti. Takovým způsobem se mohou znovu mobilizovat klouby nebo ztvrdlé svaly. Kromě ortopedických problémů jako jsou například bolesti zad má osteopatie povzbudit vlastní léčebné síly těla.

Baňkování

Tato metoda je stará asi tisíce let. Při baňkování se přikládají na kůži baňky s pod tlakem vzniklý například teplem. Baňky se pak přisají pevně ke kůži a podporují tak prokrvení a lymfatické uzliny v dané oblasti. Baňkování pomáhá při ústřelu, ale i dalších nemocech.

Zdroj: life line, healthline






Celkem 2 komentářů

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat