Dostupné způsoby ulevující relaxace

Máte toho v poslední době nějak moc? Cítíte se unaveně psychicky i fyzicky? Zkroťte stres a relaxujte. Že pro vás odpočinek představuje absolutní nicnedělání? Ale no tak, jsou i jiné metody, jak zklidnit tělo i duši, a některé do činnosti zapojují ruce nebo ústa!

Času je málo, povinností hodně, ale i tak by si každý člověk měl najít aspoň chvíli jen sám pro sebe. Začleňte tyto jednoduché techniky do své každodenní rutiny a vneste do svého bytí klid a pohodu!

Malujte

Malování podporuje kreativitu, tvořivost a fantazii, zároveň zklidňuje psychiku, a dokonce učí trpělivosti. Tak hurá na něj! Nikdo po vás nechce umělecká díla, popadněte pastelky, tužky nebo štětce a dejte se do díla. Arteterapie je zázračně účinná. (Taky si kupte omalovánky proti stresu.)

Pište

Díky psacímu peru si člověk třídí myšlenky a lépe přijímá to, co se mu děje. Kdykoli ucítíte, že zrovna nejste v kondici, zapište si své myšlenky a pocity, sepište seznam věcí, lidí a situací, za které jste vděční. Jedná se o výborný posilovač nálady a způsob relaxace!

Dýchejte a vnímejte uklidňující hudbu

Není překvapením, že dechová cvičení jsou základem relaxace. Udělejte si pohodlí, přivřete oči a pusťte klidnou, meditační hudbu. Pouhých pět minut stačí, uvidíte, že se ihned začnete cítit mnohem lépe.

Uvařte horkou čokoládu

Čokoláda v mozku stimuluje tvorbu dopaminu a uvolňuje endorfiny a serotonin – hormony štěstí. Zároveň obsahuje fenyletamin, látku kterou mozek hojně spotřebovává při psychickém vypětí. Fenyletamin, mimochodem droga čerstvě zamilovaných lidí, působí antidepresivně a zmírňuje úzkost. V chladných dnech si tuhle dobrotu dopřejte v tekutém stavu, udělá vám dobře.

Pořádně se rozesmějte

Všichni vědí, že smích je nejlepší lék. Pusťte si vtipnou komedii a roztáhněte koutky úst. Když se rozchechtáte, upřímně a od srdce, dojde k psychickému i fyzickému uvolnění, zároveň se sníží hladina kortizolu, hormonu stresu.

Přitulte se

I vřelé objetí dělá zázraky. Mazlete se se svým partnerem, dítětem či domácím mazlíčkem, podpoříte produkci oxytocinu, který taktéž krotí stresový hormon kortizol a navozuje pocity klidu.

Cvičte

Cvičení zvyšuje srdeční frekvenci, pumpuje kyslík do mozku a na tento orgán působí relaxačně. Projeďte se na kole, párkrát si skočte přes švihadlo, nebo si zaskákejte na malé trampolínce. Za pár okamžiků budete jako vyměnění.

Zdroje: helpguide.org, scienceofcooking.com, wikipedia.org






Celkem 2 komentářů

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
5 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat