Úsměv pomáhá v kariérním růstu

Je nakažlivý, nic nestojí, snižuje stres, zlepšuje duševní pohodu a zvyšuje přitažlivost. Úsměv! Jak vám může pomoci v kariéře?

Roztáhnutí koutků úst je nejsilnější gesto, které mění náladu a vnímání jiných lidí. Skutečně působí na mozek a podporuje zvyšování hladin oxytocinu, hormonu lásky, důvěry a věrnosti. Úsměv nikdy nevyjde z módy, a navíc i vás může dovést k úspěchu.

Když se smějí i oči

Neuronální signály pro úsměvy obvykle začínají v mozkové kůře. Odtud putují do hlubší části, konktrétně mozkového kmene, což je z hlediska evoluce jedna z nejstarších částí našeho mozku. Odtamtud nerv, který je dostatečně velký na to, aby byl viditelný pouhým okem, nazývaný sedmý kraniální nerv, přenáší signál přes ucho do centrální části obličeje a ten se rozzáří.

Vřelost versus strnulost

Pokud se jedná o úsměv upřímný, pak větev lícního nervu zároveň s ním aktivuje malé svaly kolem očí, což vede k drobným vráskám. Ostatně, oči nikdy nelžou, tedy pokud osoba nepodstoupila výplň vrásek botoxem. V takovém případě se kůže kolem kukadel nedokáže zvrásnit, bez ohledu na to, jak moc je úsměv autentický a pravý.

Delší život i šance povýšit

Vědecká analýza úsměvu začala francouzským anatomem Guillaumem-Benjaminem-Amandem Duchennem de Boulogne, a to v 60. letech 19. století. Právě on na své zkoumané subjekty použil elektrické proudy, aby přiměl „obličejové svaly mluvit jazykem emocí a citů“.  

Dnes se vědci domnívají, že když se člověk usmívá, vypadá sebevědoměji, má větší šanci u pohovoru a nadřízení jej častěji navrhují na povýšení. Celkově úsměv přitahuje nové a vzrušující příležitosti. A taky prodlužuje život. Akademici již dříve prokázali, že ti, kdo se častěji a doširoka usmívají, žijí v průměru o sedm let déle.

Zubní kartáčky a ústní vody jako nezbytnosti

Samozřejmě, že v ideálním případě by chrup měl být čistý, svěží a atraktivní. Zbytky jídla od oběda v mezerách mezi zubama moc nadšení nevyvolávají – u nikoho. Ať už se jedná o kolegu, nadřízeného, personalistu nebo partnera, vždy je nutné dodržovat hygienické zásady. Pak toho úsměv může mnohé vykonat. Co má společného se šťastnějším manželstvím?

„Nakazit“ se nechte od dětí

Úsměv jako takový vytváří pozitivní emoce, což vede ke snížení hormonů vyvolaných stresem. Partneři, kteří si ze sebe umí udělat legraci a dokáží se společně smát, problémy řeší rychleji a efektivněji. Tak si i vy vezměte příklad od těch nejpovolanějších – dětí. Děti se rády usmívají, protože vidí, že jejich úsměv těší okolí. Podle různých vědeckých zjištění roztahují koutky úst dvakrát až třikrát častěji než dospělí. Inspirujte se jimi. Neexistuje žádný důvod, proč v sobě i okolo sebe nevyvolávat dobrou náladu.

Zdroje: atlantic.com, foreo.com, https://cs.wikipedia.org/wiki/Guillaume_Duchenne_de_Boulogne, https://www.health.harvard.edu/blog/if-you-are-happy-and-you-know-it-you-may-live-longer-2019101618020






Celkem 2 komentářů

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat