Zase ten sedavý životní styl

Věřili byste tomu, že nadmíra sezení vás může připravit i o život? Vzhledem k tomu, že vaše pozadí takto „odpočívá“ i 12 hodin denně, je to hodně děsivá informace!

Dojíždění do zaměstnání, vykonávání samotné práce, káva s přáteli, večerní relax u televize… Už jste se někdy zamysleli nad tím, kolik času vlastně strávíte sezením? Vědci to udělali za vás. A došli k šokujícímu závěru, že je to přibližně 12 hodin denně. Ano, tolik! Vážně si optimisticky myslíte, že půldenní nečinnost se na zdraví nijak nepodepíše? Ale jděte…

Hrozby, kterým se asi nevyhnete

Vy jste v klidové poloze a prakticky si nemáte na co stěžovat, vaše tělo nesmírně trpí. Taková je bohužel situace. Odborníci varují, že s každými 60 minutami strávenými na židli si připravujete skvělé podmínky pro rozvoj nějaké chronické choroby. Chcete-li konkrétní čísla, pak lidé, kteří vedou sedavý život, mívají o 112 procent vyšší náchylnost k diabetu a o 147 procent větší pravděpodobnost srdečního onemocnění. Takhle to alespoň vyplývá z lékařských výzkumů, které však jdou s možnými riziky ještě dál.

Důchod? Ten se vás zřejmě netýká

Ačkoli je to dost morbidní téma, nejen k cukrovce a infarktu se můžete „prosedět“. Někteří experti totiž připouští, že nadmíra této „činnosti“ za jistých okolností způsobuje i předčasné úmrtí. A ono to zní logicky. Když se nebudete hýbat, dočkat se můžete nadváhy, obezity, metabolického syndromu, inzulinové rezistence, rakoviny, poruch krevního oběhu i depresí. Všechno toto jsou faktory, které zdraví a dobré kondici samozřejmě pořádně odporují. A vůbec, jak jste na tom se zády? Asi to také nebude žádná sláva, že?

Být jako paragraf není nic neobvyklého

Bez ohledu na to, jak moc se snažíte zůstat vzpřímení, po několika hodinách ve své vůli tak jak tak polevíte. V praxi to vypadá tak, že si záda začnete nevědomky ohýbat dopředu a ramena vtáčet směrem dovnitř. Protože svaly nemají důvod se nějak zapojit, dojde k jejich ochabování. Špatné držení těla, které s tím souvisí, pak stojí za bolestí páteře i hlavy. Aby toho nebylo málo, dlouhé sezení bez fyzické aktivity podle vědců z britské Liverpoolské univerzity zhoršuje i kognitivní funkce, přičemž nahrává také osteoporóze a ohrožuje činnost trávicí soustavy.

Zdroj: veinclinics.com, lifespaneurope.com






Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Plněné telecí plátky

(4 hlasů)

Hovězí maso s mrkví

(7 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

397 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39
6 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:27
60 Příspěvků
Poslední příspěvek 9:34

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat