Deprese z nadváhy častěji postihuje ženy

Trpět kvůli svému vzhledu? To dnes není vůbec nic neobvyklého. Hlavně pro něžné pohlaví, které se psychické potíže způsobené nadváhou snaží řešit antidepresivy.

Že z pár kilogramů navíc se nemusí dělat zbytečné drama? Kéž by to bylo tak jednoduché. Odborníci připouštějí, že nadváha začíná být největším celosvětovým problémem. Jaká rizika s ní souvisí a proč kvůli ní mají častěji deprese ženy, které jsou oproti mužům hodně zvýhodněné?

Tuk jako nepřítel

Nadváha nebo její zhoršená fáze, tedy obezita, je stav, kdy má člověk zvýšené množství tělesného tuku či jeho špatné rozložení. Taková situace nejenže zatěžuje kosti i orgány, způsobuje také komplexní změny hormonů, metabolické poruchy a chronické záněty. Její škodlivost tkví zejména v tom, že podle četných výzkumů podporuje rozvoj rakoviny, diabetu, arteriální hypertenze a kardiovaskulárních chorob. Do souvislosti se dává i s jaterními poruchami, žlučovými kameny a závažnými těhotenskými komplikacemi. Tím to ale ještě nekončí, neboť mnoho lidí postižených nadváhou a obezitou trpí také psychickými problémy.

Ach jo, proč nejsem jako modelka z titulní strany?

Podle britských vědců se počet případů nadváhy od devadesátých let zdvojnásobil, s čím úzce souvisí trojnásobný nárůst pacientů užívajících antidepresiva. Z jejich nedávné studie také vyplynulo, že těmito medikamenty léčí své deprese 23 procent žen a 11 procent mužů. Proč to není remíza? Na tuto otázku existuje podle psychologů jasná odpověď. Dámy hůře snášejí tlak okolí, které kriticky hodnotí jejich vzhled nezapadající do moderních kritérií krásy. Řadě z nich vysoké hodnoty BMI značně narušují i schopnost reprodukce, což je další podstatný faktor. Jednu výhodu ale hezčí pohlaví přece jen má…

„Převážná většina diet a redukčních metod je zaměřená především na ženy, takže v tomto směru mohou cítit o něco větší pomoc. Co se týká nadváhy a jejího řešení, muži jsou trochu přehlížení,“ domnívá se americká psycholožka Mary Himmelstein z Univerzity v Connecticutu.

Zdroj: deccanchronicle.com, healthline.com, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK361016






Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Lasagne

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat