Puchýřky v ústech jsou poměrně otravné

Jsou nepříjemné, bolestivé nebo vadí při jídle – puchýřky v ústech. A i když jsou většinou neškodné, možné příčiny vzniku jsou různé. Kdy přesto zajít k lékaři, a jak se jich zbavit?

Puchýřky v ústech už měl asi každý z nás. Podle toho, jak velké jsou a kde se nacházejí, mohou vadit při jídle, mluvení nebo polykání. Kromě toho je doprovází další nepříjemné symptomy jako bolesti, zarudnutí a otoky.

Co je příčinou?

Často jsou puchýřky neškodné a zmizí během několika dní samy od sebe. Přesto se hodí podívat se na ně zblízka. Možné příčiny jsou afty, nemoc „ruka-noha-pusa“, herpes, alergie na potraviny ale i léčba rakoviny chemoterapií.

Kdy k lékaři?

Pokud se puchýřky objevují bezprostředně po konzumaci nějakých potravin, reaguje tělo pravděpodobně jen na nějakou látku v nich obsaženou. Když se vyskytnou i další alergické reakce, je lepší raději v předstihu vyhledat lékaře. Zpravidla zmizí puchýřky zase samy – a to platí i pro afty. Pak je návštěva doktora zbytečná.

V případě, že puchýřky způsobuje herpes, je lepší vyhledat lékaře. Charakteristické je, že sliznice celé dutiny ústní je zanícená, může se objevit také teplota, zimnice nebo bolesti hlavy a kloubů. Nejdříve se infekce herpeviry objeví v ústech, až pak se objeví na rtech nebo v nose. Většinou lékaři stačí jeden pohled a dokáže rozhodnout o diagnoze. Přitom se zeptá na další symptomy nebo nemoci. Pokud to nestačí, je možné odebrat stěr nebo udělat vyšetření z krve.

Jak je vyléčit

V mnoha případech zmizí samy od sebe, v případě herpevirů je možné nasadit antivirové nebo bolest mírnící léky. U jiných příčin lékaři předepisují většinou antimykotika nebo léky proti plísním. Aby bylo možné symptomy zmírnit efektivně, je nutné je začít užívat včas. Při bolesti přicházejí v úvahu také speciální gely a masti s lidokainem – ty by ale měl vždy předepsat lékař.

Zdroj: life line, healthline.com






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

189 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:57
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:25

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat