Oslava nedokonalosti díky filozofii wabi sabi

Nic není samozřejmé a nic neexistuje věčně – tak by se dal charakterizovat princip japonské filozofie wabi sabi, která oslavuje nedokonalost života. Jak včlenit tento pohled i do vašeho běžného života?

Naše všední dny jsou plné hektiky, stresu, přebytku, konzumu a tlaku na výkon. Tam kde vidíme fotky vynikajících jídel na Instagramu nebo perfektně vydesignovaný obývací pokoj na Pinterestu, mají ve skutečnosti mnohem častěji namazaný chleba nebo ponožky koplé pod postel. Dlouhodobě to fungovat ale nemůže.

Wabi sabi

Termín wabi sabi začíná přesně tam, kde končí veškeré nákupní šílenství a neustálé hledání dokonalosti – totiž u toho podstatného základu. Wabi sabi tak odkazuje na holistický postoj k životu, jehož původ spočívá v čínském taoismu a zenovém buddhismu. Hlavní úhel pohledu je přesvědčení, že k naší nespokojenosti vede hledání dokonalosti a hmotného majetku. Wabi sabi se naopak orientuje na to, jak rozpoznat krásu jednoduchých věcí a jak ocenit to, co máte, místo toho, abyste usilovali o další a další.

Co to znamená?

Filozofie má svůj původ už v 16. století. Přesně přeložit její koncept je dost obtížné – skládá se totiž ze dvou japonských slabik „wabi“ a „sabi“. Zatímco „wabi“ znamená něco jednoduchého, základního a téměř rustikálního, slabika „sabi“ vyjadřuje lásku ke stárnutí a něco jako „být starý“ nebo „být zralý“. Společně tedy „wabi-sabi“ znamená nedokonalou čistotu a krásu jednoduchosti.

Jaká je filozofie wabi sabi?

Wabi sabi je víc než jen myšlenka – je to koncept vysokého umění. Kdo dokáže v životě přijmout nedokonalé, neúplné a nestálé věci a být s nimi spokojený, žije podle principu wabi sabi. Jde o to užít si to, co se na první pohled nemusí zdát „krásné“ – třeba strom na zahradě, naše oblíbená váza s prasklinkou nebo oprýskaný povrch komody, která s vámi putuje životem. Základem japonské tradice je návrat k tomu podstatnému a zamyšlení nad tím, co je opravdu důležité. Je o spokojenosti s tím, co už máme. S wabi sabi tak můžeme objevit zdánlivě nenápadné maličkosti v každém všedním dni. Můžeme se oprostit od majetku a spotřebě a naučit se být spokojenější. Tak můžeme objevit krásu a dobro v mnoha věcech.

Jak si užít života

Wabi sabi se ale nesoustřeďuje jenom na lásku k nedokonalým předmětům. Náš všední život je také plný protikladů, malými chybami a matoucími situacemi. Občas věci nejdou tak, jak jsme si je plánovali – i když to je naprosto v pořádku, štve nás to. Wabi sabi je pravý opak – je právě o přijímaní těchto malých nedokonalostí a chyb. A možná právě proto tak uklidňuje a harmonizuje. 

Zdroj: my life,https://cs.wikipedia.org/wiki/Wabi-sabi, https://positivepsychology.com/wabi-sabi-lifestyle/






Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Boloňské špagety

(2 hlasů)

Kapr se zeleninou

(3 hlasů)

Mac and cheese recept

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

9 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59
33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat