Ke štíhlým křivkám se můžete proskákat i na švihadle

300 spálených kalorií za pouhých 15 minut. To přesně slibuje obyčejné švihadlo, které stojí doslova pár korun. Vylepší vám také vytrvalost, náladu, hustotu kostí, činnost srdce i kognitivní funkce!

Gumové, kožené, pletené, ocelové, s počítadlem nebo se zátěží. Druhů švihadel je opravdu hodně, takže si „to své“ najde opravdu každý. Navíc je tahle cvičební pomůcka, která paradoxně patří k nejpodceňovanějšímu fitness vybavení, poměrně levná. Její zdravotní i zeštíhlovací výhody jsou ale k nezaplacení! Přesvědčí vás třeba tyhle?

Srdeční kardio jako malované

I když jste zapálený nadšenec běhání, aktuální proměnlivé počasí i nízké teploty vás o vaši vášeň připravují? Je na čase vymyslet sportovní plán B. A tím může být třeba to zmíněné švihadlo! Studie publikovaná v magazínu The International Journal of Physical Education, Fitness and Sports (IJPEFS) prokázala, že lidé, kteří ho používají deset minut denně, mají o něco lepší kardiovaskulární kondici než ti, co se věnují půlhodinovému běhu sedmkrát do týdne. Efektivní úspora času, viďte? A jak je to likvidací tukových zásob?

Za málo peněz hodně muziky

„Skákání přes švihadlo spaluje až 300 kalorií, a to za pouhou čtvrt hodinu. V tomhle směru je tedy oproti veslování, joggingu, jízdě na kole, plavání nebo běhání mnohem účinnější,“ upozorňuje vyhlášená americká fitness instruktorka celebrit Jillian Michaels. Dodává také, že tato činnost nesmírně zlepšuje koordinaci, neboť vyžaduje komunikaci několika částí těla. Ostatně, žádné překvapení – aby se vytvořil souvislý pohyb, nohy musí reagovat na rotující zápěstí. Jaké tu máme další benefity?

Pevné kosti a skvělá nálada

Švýcarští odborníci působící v International Osteoporosis Foundation, což je nadace zaměřená na prevenci i léčbu osteoporózy, se domnívají, že je uvedená aktivita vhodná pro jedince se slabými kostmi, protože zvyšuje jejich hustotu. Obecně je švihadlo spojováno i s úlevou od stresu, nižším rizikem srdečních chorob a podporou kognitivních funkcí. Rovněž předchází bolestem zad, zatímco normalizuje krevní tlak a příznivě ovlivňuje činnost plic i oběhového systému.

Zdroje: insider.com, pharmeasy.in, womenshealthmag.com, https://www.researchgate.net/publication/344455475_Effectiveness_of_the_Multistage_Jumping_Rope_Program_in_Enhancing_the_Physical_Fitness_Levels_among_University_Students






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
5 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat