Malé změny s okamžitým účinkem

Všude okolo nás jsou nemocní, kteří trpí fyzicky i duševně. K uzdravení potřebují hlavně jinak myslet – a taky se výživněji stravovat. Dobrou zprávou je, že někdy i malé změny dělají velké věci. Co by každý měl ve svém stravovacím plánu přehodnotit?

Zlepšení zdravotního stavu je snazší, než si kdo představuje. Není to o velkých finančních výdajích, strádají, hladu, energetickém deficitu a podobně. Stačí změnit určité návyky. I vy se začněte cítit lépe. Již dnes!

Zbavte se rafinovaných obilovin

Tohle je jedna velká past na spotřebitele. Chléb nebo sušenky označené jako „vícezrnné“ nebo pocházející ze „stoprocentní pšenice“ se sice tváří zdravě, ale většinou jsou vyrobené z rafinované bílé mouky. Odborníci podotýkají, že nejméně polovina denního příjmu obilovin by měla tvořit nerafinovaná zrna. Na svůj stůl častěji přidávejte hnědou rýži, oves, bulgur či quinou. Tyhle dobroty mají neporušené otruby, takže se mohou pochlubit vyšším podílem vlákniny, vitaminem B, hořčíkem a dalšími důležitými živinami.

Sůl nahraďte bylinkami a kořením

I když nemáte vysoký krevní tlak, je moudré hlídat si hladinu sodíku. Většina z nás přijímá větší množství, než jaké se doporučuje. Příliš mnoho sodíku zvyšuje riziko mrtvice, srdečního selhání, osteoporózy, rakoviny žaludku a onemocnění ledvin. Sůl nahraďte bylinkami a kořením, pokrmy dochucujte až těsně před podáváním. Nesolte, dokud jídlo neochutnáte.

Omezte zpracované maso

V roce 2015 vydala Světová zdravotnická organizace (WHO) vážné varování. Konzumace zpracovaného masa, jako jsou párky v rohlíku, klobásy, konzervované hovězí maso či slanina, vytvářejí vhodné podmínky pro rakovinu tlustého střeva, prostaty a slinivky. Lékaři radí vyměnit je za kuřecí a krůtí maso či ryby z volných chovů.

Nešiďte se na čokoládě

Levné cukrovinky zpravidla představují bílý cukr a obyčejný ztužený tuk. Ten obsahuje trans mastné kyseliny, jež výrazně zvyšují riziko nárůstu kardiovaskulárních onemocnění a podporují zvýšení hladiny LDL cholesterolu. Odborníci je také spojují s obezitou, diabetem nebo rakovinami. Když už čokoládu, tak ne tu mléčnou, ale hořkou – s vysokým podílem kakaa (ideálně 70 procent a výše). Taková má vysoký obsah důležitých minerálů, jako je hořčík, železo, měď, zinek či fosfor, a nalézt v ní můžete i antioxidanty.

Zdroje: livescience.com, eatingwell.com






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

189 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:57
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:25

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat