Projevy mužské menopauzy

Přijde dřív, nebo později. Na co se připravit, až váš partner začne procházet mužskou menopauzou, a který rok je pro něj kritický?

Termín „mužská menopauza“ neboli andropauza se používá k popisu klesajících hladin hormonu testosteronu souvisejících se stárnutím. V této souvislosti ale existuje výrazný rozdíl mezi dámou a pánem.

Rychlé strhnutí náplasti versus dlouhá túra

U žen ovulace končí a produkce hormonů prudce klesá během relativně krátké doby. Tento stav je známý jako menopauza. U mužů produkce testosteronu a dalších hormonů, třeba estrogenů, jež jsou kromě ženského organismu přítomné i v tom mužském, klesá pozvolna a několik let. Co konkrétně si pod tím představit?

„Už nejsem king“

Jakmile muž sfoukne 40 svíček na svém narozeninovém dortu, začne mu každý rok hladina testosteronu hlesat v průměru o 1 % ročně. Nejdřív si to vůbec nevšimnete, přičemž časem se objeví snížená sexuální touha a aktivita, problémy s erektilní dysfunkcí, neplodnost nebo návaly horka a pocení. To ve vás z pohledu partnerky samozřejmě vyvolává otázky. Proč muž nechce sex? Přitahuji ho ještě? A proč je tak náladový? Kvůli nedostatečné informovanosti o tomto stavu obě pohlaví trpí. Přitom stačí tak málo.

Na sebekritiku platí ohleduplnost a vstřícnost

Každý, kdo se nachází v uvedené věkové hranici, by si měl nechat hladinu pohlavních hormonů změřit a poté o nich diskutovat se svým lékařem. Za sníženou produkcí testosteronu totiž stojí i některé zdravotní problémy, například onemocnění štítné žlázy, cukrovka 2. typu, chudokrevnost, problémy s hypofýzou v mozku, ale i faktory životního stylu. Hodně záleží na stravě, pohybové aktivitě, míře stresu, kvalitě spánku a užívaných lécích. Odborník se ale vždy bude snažit najít vhodné řešení. V každém případě mužskou menopauzu z pohledu milující partnerky neignorujte.

Hlavně žádnou paniku

Pokroky v technologii umožňují hormony podávat ve formě krémů, gelů i injekcí. Klíčový je však přístup k celé situaci. Muže zaměřeného na (sexuální) výkon je nutné psychicky podpořit, ne mu přidělávat vrásky znechuceným vzdycháním nad tím, když jeho erekce není dostatečná, nebo když odsune vaši ruku ze svého stehna a sex odmítne. Mužská menopauza není konec světa. Jedná se o přirozenou a nezbytnou fázi životního cyklu, která vyžaduje pochopení a trpělivost z obou stran.

Zdroje: mayoclinic.org, muscleandfitness.com






Celkem 4 komentářů

me muj doktor rekl to same,nema cenu kupovat kraviny,muj pradeda se dozil 99let, a urcite nic nebral,protoze nic nebylo
31.12.2021

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:18
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:06

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat