Syndrom podvodníka pod drobnohledem

Každý, kdo má syndrom podvodníka, žije se strachem, že bude odhalen – že ve skutečnosti není šťastný nebo že není kompetentní dělat svoji práci. Znáte to také?

Ačkoli jste na vysoké škole opravdu dřeli a studium jste úspěšně ukončili, možná vás také občas v noci probudí sen, kdy vás okolí usvědčilo, že svůj vysokoškolský titul užíváte neoprávněně. Nebo když vyhrajete ve sportu, nevěříte, že to nebylo omylem? Možná trpíte syndromem podvodníka.

Co to je?

Kdybyste se se svými obavami obrátili na psychologa, asi by vám diagnostikoval syndrom nebo fenomén podvodníka. To je přesvědčení vyvolané pochybnostmi o sobě. Nevěříte, že si zasloužíte vlastní úspěchy a že nejste zdaleka tak kompetentní nebo talentovaný, jak by se mohlo zdát. To má za následek neustálý strach, že uděláte chybu, která vás odhalí nebo se setkáte se skutečným odborníkem, který vás z podvodu usvědčí.

Ačkoli téměř všichni lidé mají tendenci o sobě pochybovat a podceňovat se, u lidí se syndromem podvodníka jsou pochybnosti tak výrazné, že nevidí žádné potvrzení o svých kvalitách ani v úspěších, kterých dosahuje, chvále nebo komplimentech. Úspěch podle nich vždy byl dílem štěstí, náhody, nedorozumění, špatného úsudku, sympatií… jen ne jejich vlastními schopnostmi.

Příčiny a důsledky

Důvody, proč někteří lidé trpí syndromem podvodníka, spočívají na jedné straně v psychice a na druhé v nedostatku sebeúcty, přehnané představě o výkonu, velkém strachu z neúspěchu nebo silné fixaci na úspěch. Kromě toho hrají velkou roli také vnější faktory, jako například tlak a orientace na výkon v sociálním prostředí, společensky předurčené standardy (školní známky, příjem, BMI…)

Důsledkem nakonec mohou být neustálé pocity stresu a úzkosti, sociální vyčlenění, snížené sebevědomí, zhoršení výkonu a duševní nemoci jako je vyhoření, poruchy příjmu potravy, deprese a další.

Máte ho taky?

Lidé se syndromem podvodníka mají některé příznaky, které jsou vnímány jako normální, nebo ve společnosti založené na výkonu dokonce jako žádoucí. Proto je často obtížné rozpoznat, že trpíte takovým syndromem, a to zejména u sebe. Následujícím příznakům byste proto měli věnovat zvláštní pozornost:

Obvykle máte pocit, že nejste dost dobří.

Vždy ze sebe dáváte 110 procent a často děláte více než ostatní.

Z úspěchů máte radost jen krátkou dobu.

Stagnaci vnímáte jako krok zpět.

Bojíte se, že ztratíte vše, čeho jste dosáhli, protože si někdo uvědomí, že to ve skutečnosti není vaše zásluha.

Často se cítíte ohromeni, ale málokdy to přiznáte.

Téměř nikdy nežádáte o pomoc.

Komplimenty a pochvalu neberete vážně.

Někdy máte pocit, že váš život je naprosto zbytečný.

Zdá se vám, že ostatní vás přeceňují a vnímají mnohem pozitivněji, než se vnímáte vy sami.

Zdroj: názory autora,https://www.psycom.net/imposter-syndrome, https://www.psychologytoday.com/us/blog/love-and-sex-in-the-digital-age/201410/the-cheaters-high






Celkem 2 komentářů

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

189 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:57
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:25

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat