Sledování filmů pomáhá na depresi

Už jste slyšeli o kinoterapii? Jde o terapeutickou léčbu nepříznivých duševních stavů pomocí sledování filmů. A pozor, kupodivu zabírají i děsivé horory!

Deprese už dávno není žádná výjimečná „porucha“, ale naprosto běžná duševní choroba. Odhaduje se, že jí celosvětově trpí přibližně 5 procent dospělých. Vnímána je jako hlavní příčina invalidity i obrovská globální zátěž. Jaké jsou možnosti léčby? Představte si, že se na depresi i úzkosti možná začnou předepisovat návštěvy kina. Směšné? Ne, prý by tudy mohla vést cesta ke zmírnění příznaků.

Relax, který svede divy

Filmy mají sílu úniku. Mohou nás provést zajímavými historickými událostmi i katapultovat v čase do budoucí dimenze. Jejich prostřednictvím lze prožít skutečné dobrodružství. Protože nás přivádí na zcela jiné myšlenky, slouží jako způsob oddechu od chmurných myšlenek a nepříznivých psychických stavů. Tyto příběhy ukazují odlišné perspektivy, zážitky i emoce, čímž se jejich diváci odvrací od nejrůznějších emocionálních bolestí. Kdo by to byl řekl, že mají kinematografické snímky tak silný terapeutický vliv (1)!

Na plátno hleď!

Kinoterapii používají terapeuti zcela běžně. Určité filmy rezonují s jejich klienty a zasahují jim do podvědomé i nevědomé části psychiky. I když to může znít podivně, díky nim lidé snáze porozumí sami sobě (2). Ještě pořád tak docela nevěříte, že by to mohlo být takhle jednoduché?

Návrat v čase zabírá!

Pacientům potýkajícím se s depresemi i splíny jsou doporučovány filmy, které rádi sledovali v dětství i v průběhu dospívání. Krásně je to uklidní i uzemní. Ale pozor, i hororové snímky na mnohé působí až neuvěřitelně pozitivně. Extrémní teror činí reálné obavy snesitelnější (3). Že by něco jako léčba šokem? No vida, když budete mít špatnou náladu, vyrazte do kina. Možná se někdy dočkáme i toho, že jeho návštěvu začne proplácet zdravotní pojišťovna.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7288198/, (2) www.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/jclp.22995, (3) www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/15401383.2010.527789 







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat