Thajská masáž udělá z unavené schránky nového člověka

Bylo prokázáno, že masáž pomáhá zmírnit stres. Ale jaký je rozdíl mezi tou „klasickou“ a thajskou? Pokud jste ještě neměli to štěstí zavítat do thajského masážního salonu, unikly vám tyhle benefity, na které je země hadů pyšná!

Tradiční thajská masáž je prastará léčebná praxe, jejíž součástí jsou protahovací prvky připomínající jógu. Thajská masáž k uvolnění celého těla využívá jemné až silné tlakové techniky. Jaké zdravotní výhody poskytuje?

Ulevuje od stresu

Studie z roku 2015 odhalila, že thajská masáž významně snižuje hladiny stresového markeru přítomného ve slinách. Vědci tak došli k závěru, že thajská masáž je při snižování stresu u zdravých lidí účinnější než odpočinek (1), navíc bývá neuvěřitelně uvolňující. Protahovací techniky v kombinaci s jemným tlakem masážního terapeuta komplexně působí na celé tělo.

Zlepšuje kvalitu spánku

Vzhledem k tomu, že thajská masáž snižuje stres a podporuje relaxaci, nikoho nepřekvapí, že také napomáhá klidnému spánku. Tuto skutečnost potvrdil americký Národní institut zdraví (3).

Ulevuje od bolestí v kříži

Nespecifická bolest dolní části zad je běžný zdravotní problém vyplývající z mnoha rizikových faktorů a lidského chování. Pokud se s ní potýkáte, objednejte se do masážního salonu. Vědci prokázali, že tradiční thajská masáž je v tomto ohledu účinná (2).

Zlepšuje kardiovaskulární zdraví

Thajská masáž prokazatelně stimuluje krevní i lymfatický oběh pomocí strečinků, které naplňují tělesné tkáně kyslíkem. Ty podporují zdravý růst buněk a starají se o kondici srdce (4).

Snižuje svalové napětí

Thajská masáž využívá pohyby podobné józe, takže zmírňuje ztuhlost těla a postupem času zlepšuje rozsah pohybu a flexibilitu (4).

Jak je to s vedlejšími účinky?

Tradiční thajská masáž jako poměrně aktivní přístup ke svalovému napětí může mít některé vedlejší účinky, o kterých byste předem měli vědět. Po masáži se často objevuje zarudnutí pleti, které ale zanedlouho mizí. Někomu se také točí hlava. V takovém případě je nutné si na chvíli sednout a odpočívat. Někteří lidé zároveň pociťují svalovou bolest, ale vzhledem k povaze vysoce účinného ošetření je to normální a obvykle se není čeho bát. Během jednoho až dvou dnů bolest odezní (4).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4599180/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5495387/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5495387/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4728864/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat