Špatnou náladu může způsobovat antikoncepce

Připomínají změny vašich nálad aprílové počasí? Obětí emočních výkyvů jste možná kvůli antikoncepčním pilulkám, které snižují nejen riziko početí, ale i koncentraci serotoninu. Čím méně ho máte, tím méně bývá i důvodů k úsměvu.

Co všechno vám kazí náladu? Nadbytek práce, změny počasí či partner, který teď trochu zlobí? Nebo snad neúspěšná dieta, premenstruační syndrom, stávkující kávovar a otravná kolegyně? Něco, co vaši mysl okrade o optimismus, se najde vždycky. Na seznam odpůrců vyrovnané psychiky si teď klidně můžete připsat i antikoncepční pilulku. Jak je možné, že vás tak malá věc tolik rozčiluje?

Temná stránka pohodlí?

Perorální antikoncepční tabletka (1) je pohodlnou, plnohodnotnou a široce využívanou metodou zabraňující nechtěnému početí. Den co den do ní vkládají důvěru miliony žen po celém světě, které ji považují za dobrou přítelkyni. Nedávný australský výzkum (2) však na tomto „přátelství“ našel pořádně velkou trhlinu.

Sice nejsem těhotná, ale mám nervy!

Složení těchto pilulek je nezbytné pro prevenci těhotenství, ale také značně ovlivňuje chemii mozku. Konkrétně obsažený progesteron může snižovat koncentraci serotoninu, což je hormon štěstí a dobré nálady. Výsledkem jsou pak změny nálad i častější chmurné myšlenky (2). Je důležité, aby si právě toto uživatelky naplno uvědomovaly. Zdaleka ale nejde o první a jediný názor.

Když jedno anti podporuje druhé anti

Souvislost mezi antikoncepcí a nepříznivým duševním rozpoložením nalezla i jiná studie (3), tentokrát z Dánska. Její poznatky si užívání těchto hormonálních pilulek spojují se zvýšenou poptávkou po antidepresivech. Pokud se ženy necítí dobře, měly by antikoncepci zkusit vysadit. Pokud vaší psychice nevyhovují prášky, nabízí se třeba nehormonální nitroděložní tělísko či spermicidní gely.

Zdroje: (1)m www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK430882/, (2) www.nps.org.au/assets/AP/pdf/p75-Mu-Kulkarni-v2.pdf, (3) www.bmj.com/sites/default/files/response_attachments/2016/09/23.pdf






Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Kuřecí maso s rýží

(1 hlasů)

Bramboráky

(1 hlasů)

Svíčková na smetaně

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat