Truchlení a smutek přispívají k infarktům

Emoční a citový zásah v podobě smrti blízkého člověka je pro přeživšího partnera či jinou blízkou osobu extrémně nebezpečný. Na intenzivní emoce z traumatické události se totiž dá zemřít, což se děje dnes a denně.

Vzpomeňme na tragickou událost, která se odehrála před pár dny. Učitelka čtvrté třídy Irma Garcia (†48), která byla v květnu letošního roku zabita ve své texaské třídě ve městečku Uvalde a zmasakrována spolu s druhým učitelem a 19 studenty, byla vdaná. Její muž Joe Garcia na její hrob položil květiny, jak uvedl list The New York Times (1), po návratu domů „v podstatě upadl“ a zemřel na infarkt – dva dny po smrti své ženy. Na Twitteru se pak ze strany příbuzných objevila zpráva, že muž skonal kvůli smutku. Manželé byli svoji 24 let.

Zvláštní typ akutního koronárního syndromu

Výzkumy (2) potvrdily, že dny po smrti milovaného člověka mohou být extrémně nebezpečné jak pro srdce pozůstalého partnera, tak i další členy rodiny. Vědci zjistili, že se riziko infarktu truchlící osoby během prvního dne po traumatické události zvyšuje na jedenadvacetinásobek nad obvyklou normu. Během prvního týdne je riziko stále téměř šestkrát vyšší než obvykle, poté v průběhu prvního měsíce klesá.

Dalším nebezpečím je syndrom zlomeného srdce neboli takotsubo kardiomyopatie (3), kdy srdce člověka může během smutku změnit tvar, způsobí bolest a další příznaky podobné infarktu, ale bez ucpaných tepen. Ženy pak tvoří 88 % všech případů. Přesné mechanismy, proč se tak děje, nejsou zcela jasné, ale jedním vysvětlením je, že stres zvyšuje krevní tlak a cholesterol a podporuje produkci stresových hormonů, což přispívá ke kardiovaskulárním příhodám. Lékaři tak apelují, že u pacientů, u kterých se rozvine intenzivní zármutek, se skutečně objevuje akutní městnavé srdeční selhání.

Kdo je k srdečnímu kolapsu náchylnější?

Důležitým faktorem je i zdravotní stav pozůstalého člověka. Osoba s aterosklerózou (chronickým progresivním onemocněním cévní stěny) nebo nahromaděným plakem uvnitř tepen, je ke kolapsu pochopitelně náchylnější(4). To upozorňuje na neuvěřitelnou potřebu poradenství, duševního zdraví a podpory vůči truchlícímu jedinci. Pokud někoho takového ve svém okolí máte, nabídněte mu pomocnou ruku, náruč a společné procházky přírodou. Pouhý pobyt mezi stromy neuvěřitelně uvolňuje stres a považuje se za terapeutický prostředek.

Zdroje: (1) www.nytimes.com/2022/05/26/us/irma-garcia-husband-death-uvalde.html, (2) www.ahajournals.org/doi/full/10.1161/CIRCULATIONAHA.111.061770, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK430798/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK507799/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:26
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:14

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat