K diagnóze cukrovky se můžete blížit zcela nevědomky

Že má člověk cukrovku, to se nedá přehlédnout. O něco složitější je to s jejím předvojem, který se nazývá prediabetes. Tento stav nemá žádné zjevné příznaky, které by vás na blížící se hrozbu včas upozornily!

Zhruba za deset let bude diabetes celosvětově sedmou nejčastější příčinou úmrtí, neboť cukrovka už pomalu dosahuje rozměrů pandemie. Tedy alespoň podle odhadované prognózy Světové zdravotnické organizace (1). Že vás se tohle téma netýká? Kde berete tu jistotu? K tomuto onemocnění už můžete mít lidově řečeno našlápnuto, aniž byste o tom věděli. Co je to prediabetes a jaké představuje varování?

Tichý nepřítel, o kterém se moc neví

Termín prediabetes není příliš známý, což je s ohledem na to, že se jedná o běžný populační stav, skutečně alarmující (2). Jde o zvýšenou hladinu cukru v krvi, ale bez jakýchkoli příznaků, které by vás upozornily na to, že je něco špatně. Mnozí z těch, kteří prediabetes mají, by mohli jednoduchými změnami progresi skutečné cukrovky zabránit, ale jelikož neexistují jeho žádné zjevné symptomy, řada lidí diabetes začíná pociťovat a řešit až ve chvíli, kdy už je pozdě. Rizikové faktory prediabetu jsou stejné jako u diabetu 2. typu, přičemž zahrnují rodinnou anamnézu, nadváhu, nedostatek fyzické aktivity, kouření i arteriální hypertenzi. Opravdu jste přesvědčení o tom, že v tomto směru máte „čistý štít“?

Alou na prohlídku!

Postihla-li cukrovka příslušníky vaší rodiny, měli byste být důkladně vyšetřeni. Tohle býval stav diagnostikován starším lidem, dnes je registrován u pacientů okolo dvaceti let (3). A jaká je tu prevence? Tedy prediabetu i diabetu?

Není času na hrdinství

Vaší nejsilnější a prakticky jedinou zbraní při prevenci obojího je zásah do životního stylu. Nepřejídejte se, stravujte se zdravě, udržujte si optimální tělesnou hmotnost, pravidelně cvičte a choďte na lékařské prohlídky. Snažte se také nekouřit a omezte i příjem alkoholu (3)

Zdroj: (1) einsteinmed.edu/centers/global-health/global-diabetes-institute/about-us/global-diabetes/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK459332/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6125024/?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=cs&_x_tr_hl=cs&_x_tr_pto=sc






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Kokosové lívance

(29 hlasů)

Frittata s rajčaty

(12 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat