Zubní kartáček si od partnera nikdy nepůjčujte

Když si půjčíte kartáček od své drahé polovičky, možná budete z koupelny odcházet s pocitem čistých zubů, ale už se vám v těle může rýsovat více či méně závažné onemocnění. Stojí to za to?

Svého partnera milujete nade vše. Užíváte si s ním harmonický vztah i pestrý milostný život, proto věříte, že je pro vás ten pravý, jediný a nejlepší. A že si od něj občas půjčíte tričko, ponožky nebo mikinu? Kdo něco takového nedělá! V případě zubního kartáčku to ale nedělejte. Nikdy!

Já nic, já muzikant!

Ze statistického průzkumu jisté internetové seznamky vyplynulo, že si zmíněnou pomůcku dentální hygieny od své drahé polovičky čas od času vypůjčí zhruba 22 procent lidí. Převážná většina z nich by to ale nahlas nepřiznala! Říkáte si, co na tom může být tak špatného? Koneckonců, s parterem se přece líbáte neustále, tak není to úplně jedno? Právě, že není.

Bakterie, které rozhodně nechcete

Ústa jsou domovem a útočištěm různých druhů bakterií a příležitostně i virů, jež mohou způsobit nachlazení, chřipku, opar a dokonce i zánětlivá onemocnění parodontu. Tyto choroboplodné zárodky lze snadno přenést z jedné osoby na druhou, a to právě třeba sdílením kartáčku. Přesně takový názor zastávají odborníci, podle kterých lze tyto „cizí“ viry snadno poslat do vlastního krevního oběhu. Zvláště pak v případě, že při čištění zubů člověka postihuje krvácení dásní, což je mimochodem problém, který se dotýká poloviny české populace. Že je ten půjčený kartáček čistý jako padlý sníh, proto z něj taková rizika koukat nemohou? Naoko možná, ale pod mikroskopem byste ho vidět asi nechtěli. Dost by to s vámi zamávalo!

Miliony bakterií čekají na svou příležitost

Věřte, nebo ne, každý kartáček postávající v koupelně obsahuje podle odborných výzkumů něco kolem deseti milionů bakterií. A co hůř –⁠ mezi jeho štětinami se nacházejí i jejich produkované toxiny a fekálie! Z tohoto pohledu už zubní hygiena nevypadá jako příliš očišťující proces, viďte? Právě proto se klade důraz na pravidelnou dezinfekci tohoto nástroje, jež se provádí třeba horkou vodou nebo peroxidem vodíku.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3270454/ - celý článek







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

9 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59
33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat