Stárnutí lze oddálit běžným lékem na krevní tlak

Chtě nechtě musíte užívat prášky na krevní tlak, protože jeho hodnoty nejsou takové, jaké mají být? Buďte za to rádi. Možná vám lékař předepsal ty, co oddalují stárnutí!

Ačkoli se zvýšený krevní tlak může jevit jako naprostá banalita, jde o problém závažnějšího rázu. Tedy alespoň podle Světové zdravotnické organizace, která poukazuje na to, že podstatně zvyšuje riziko onemocnění srdce, mozku i ledvin (1). Z jejích odhadů vyplývá, že odborně nazývanou arteriální hypertenzí celosvětově trpí 1,28 miliardy dospělých ve věku 30–79 let, ovšem pouze jeden z pěti ji má pod kontrolou. Jak toho docílit?

Životní změny, bez kterých to nepůjde

K léčbě téhle šlamastyky patří určitá nutná režimová opatření. Týkají se zejména pravidelné fyzické aktivity, udržování optimální tělesné hmotnosti, jídelníčku s dostatkem zeleniny, ovoce, luštěnin a ryb, nekouření i hodně střídmé konzumace alkoholu a kofeinu (2). Ve hře jsou samozřejmě i medikamenty na lékařský předpis, které snižují zátěž srdečního svalu a omezují napětí cévních stěn. Někomu lékař doporučí Tritace či Amprilan, jinému zase Lozap, Losartan, Vasocardin nebo Rilmenidin. Jak je to s vedlejšími účinky? Ty nežádoucí si dnes necháme na jindy a zaměříme se spíše na pozitivní stránku věci, souhlasíte?

Nečekané překvapení, co vážně nadchne

Poslední ze zmiňovaných léků – Rilmenidin, prý může souběžně s úpravou tlaku prodlužovat délku života. A to je obrovské plus! Prokázala to studie americké lékařské fakulty Harvard Medical School, se kterou úzce spolupracovala britská vysoká škola University of Liverpool (2). Tento lék prý věrně napodobuje účinky kalorického omezení, zlepšuje zdravotní markery a aktivuje receptory, které zpomalují stárnutí. Ačkoli byla tato studie provedená na zvířatech, vědci nepochybují o tom, že stejně příznivě Rilmenidin působí i na lidskou populaci. Konečně jsme se dočkali toho, že vedlejší účinky léků mohou být i zatraceně přínosné!

Zdroje: (1) www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/hypertension, (2) www.nhs.uk/conditions/high-blood-pressure-hypertension/, (2) www.eurekalert.org/news-releases/977406






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:27
60 Příspěvků
Poslední příspěvek 9:34
24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat