Kůže je odolný štít odrážející útoky zákeřných nemocí

Jak kůže souvisí s imunitou a kolik milionů buněk z ní samovolně odpadne každý den? A proč sehrává důležitou úlohu i v prevenci přehřátí organismu?

Jaký je největší a nejtěžší orgán těla? Pokud sázíte na mozek, srdce nebo ledviny, zřejmě vás překvapí, že to není ani jedno. Výhercem této velikostní soutěže je totiž kůže (1)! A že ji máme jen tak na ozdobu? Ale kdepak, stejně jako jiné orgány hraje velkou roli ve zdraví. Co všechno má vlastně na starosti? A jaké má superschopnosti?

Hodně poctivá regenerace

Kůže se skládá ze tří hlavních funkčních vrstev – nejspodnější částí je subcutis, o něco výše se nachází dermis a nejsvrchnější je epidermis. A teď si představte, že každý den člověk ztratí zhruba 500 milionů kožních buněk, jejichž olej kupodivu trochu přispívá ke snížení znečištění vzduchu v interiéru (2). Ale nelekejte se, jde o buňky mrtvé a narušené, což je součástí přirozeného regeneračního procesu. Ve své podstatě to znamená, že se každé dva až čtyři týdny zbavíte celé vnější vrstvy kůže, aniž byste si vůbec něčeho všimli.  Co dalšího odborníky doslova fascinuje?

Měkká obranná linie vůči útočícím nepřátelům

Pokožka poskytuje útočiště i speciálním imunitním buňkám, které rozpoznávají vnikající organismy a škodlivé látky. Vysílají pak zprávy, jejichž prostřednictvím stimulují obranné reakce těla, a to tím, že povolávají do akce bílé krvinky. O pleť bychom tak měli náležitě pečovat. A důvod je logický – její špatná kondice může zvýšit riziko infekce způsobené bakteriemi, viry i plísněmi. Mimochodem, jako porušená kožní bariéra se označuje i nadměrná suchost, tak si raději udělejte pořádnou zásobu hydratačních krémů (3).

Prevence přehřátí

Když je nám horko, začneme se potit, čímž se organismus snaží teplotu regulovat. Ani tohle by bez kůže nešlo! Vždyť obsahuje miliony potních žláz a na jednom čtverečném centimetru jich bývá až dva tisíce. Dalším preventivním opatřením proti ohrožujícímu přehřátí je, že se krevní cévy těsně pod povrchem kůže rozšiřují, což umožňuje zvýšený průtok krve a odvod tepla (3).

Zdroje: (1) www.cs.wikipedia.org/wiki/Kůže, (2) www. sciencedaily.com/releases/2011/05/110509114034.htm?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=cs&_x_tr_hl=cs&_x_tr_pto=sc, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7010069/






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Frittata s hráškem

(21 hlasů)

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)

Frittata s rajčaty

(12 hlasů)

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
14 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat