Nebezpečí křivých zubů

Křivé zuby. Jen kosmetická vada? Vůbec ne! Jakmile zoubky nejsou rovné, a to jak v dětství, tak i v dospělosti, nahrávají různým potížím. U sníženého sebevědomí to přitom jenom začíná!

Za křivými zuby stojí hlavně vývoj člověka. Lidé mají totiž čím dále menší čelisti, ale šířka zubů se nemění. „Tesáky“ se ale mohou křivit i v dospělosti – jako následek zranění, nemoci nebo vinou vytrhnutí zubů moudrosti. A proto je důležitá ortodontická léčba (1).

Výhody rovných zubů

Bez ohledu na osobní názory lidí je pravidelná návštěva místního ortodontisty nesmírně důležitá pro zubní a celkovou hygienu. Rovné zuby se totiž v první řadě snadněji čistí a udržují. Když absolvujete ortodontickou léčbu, jste schopni dosáhnout zubním kartáčkem a nití do štěrbin zubů, jež jste dříve opomíjeli, navíc účinněji odstraníte případný zubní kámen (1). (Hromadění zubního kamene podél linie dásní je pro ústní hygienu špatné, protože obsahuje bakterie poškozující dásně, které ještě navíc způsobují zápach z úst.)

A co když to necháte být?

Spánková apnoe je závažná porucha, při níž dochází k opakovaným zástavám dechu během spánku a k následnému snížení saturace kyslíku v krvi. Co jí nahrává? Nesprávně zarovnaná čelist. Zuby totiž udržují jazyk na místě, ovšem když tento svalový orgán krytý sliznicí padá dozadu, brání to v dýchání (2).

Jestliže své zuby odmítnete srovnat, hrozí i obtížné žvýkání potravy. Horní a spodní zuby mohou vyčnívat kvůli nesprávně zarovnaným zubům, což vede k jejich tření. Stavy, ke kterým patří otevřený nebo zkřížený skus, také znesnadňují žvýkání potravy. V neposlední řadě život s křivými zuby může způsobit, že se člověk necítí sebevědomě, když se usmívá nebo mluví na veřejnosti, což omezuje jeho celkový potenciál produktivity (1).

Jaké jsou typy ortodontické léčby?

Při nesrovnalostech vám ortodontista pravděpodobně navrhne použití ortodontických rovnátek. V dnešní době mají pacienti možnost vybrat si mezi kovovými nebo keramickými rovnátky (vzhledově se blíží barvě zubů). Ale jsou i jiné možnosti, kupříkladu nasazovací plastové „srovnávače“. Specialista zuby digitálně naskenuje a počítačový model v návaznosti na sken navrhne fáze mezi aktuální a požadovanou polohou zubů. Nasazovací „forma“ se pak nosí určitý počet hodin denně. Je také nutné zmínit i chirurgické zákroky, které se volí v případě, když problém křivých zubů nelze napravit pouze ortodontickými aparáty. Nesrovnalosti svých zubů v každém případě nepodceňujte (3).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK553375/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5508407/, (3) názor autora






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)

Míchaná vejce s ricottou

(24 hlasů)

Snídaně s malinami

(20 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat