Vyvážený vaginální mikrobiom je pro ženské zdraví zásadní

Zánětlivé onemocnění pánve? Sexuálně přenosné choroby? Bakteriální vaginóza? Tohle všechno vás může potkat, pokud vaše poševní prostředí nebude ťip ťop!

Na zmínky o střevním mikrobiomu narážíme neustále a podobné je to i v případě toho kožního. Ale co ten vaginální? Ačkoli se na něj trochu zapomíná, zaslouží si pozornost. A hlavně péči. Pro zdraví žen je totiž naprosto klíčový.

Co je to vlastně ten mikrobiom?

Pravda, nezní to kdovíjak lákavě ani příliš hezky. Mikrobiom je v podstatě celá sbírka mikrobů žijících v našem těle. Než se ale otřesete odporem, měla byste vědět, že i když se o mikrobech vykládá kdeco, svým osobitým způsobem se starají o naše blaho. Vraťme se ale zpět k tématu. Vaginální mikrobiom je tvořen společenstvím mikroorganismů, a to včetně bakterií, virů a hub. Od toho střevního se pak liší tím, že zde dominuje pouze několik druhů laktobacilů, které se v tomto intimním zákoutí snaží zachovat ideálně harmonické prostředí (1). K čemu je to dobré?

Vyhlaste poplach, infekce útočí!

Díky vyváženosti a dominanci laktobacilů je vagina lépe schopná bojovat s infekcemi. Jakmile ovšem tuto rovnováhu něco naruší a změní, ochranné systémy rychle selhávají, což může vést třeba k bakteriální vaginóze. Ta jakožto nejčastější infekce pochvy postihuje přibližně třetinu žen (2), přičemž výrazně zvyšuje riziko sexuálně přenosných chorob a zánětlivých onemocnění pánve, stejně jako potratu a předčasného porodu (3). Že vám se tohle stát nemůže? Kéž by. Lékaři upozorňují na to, že mikroby odpovědné za bakteriální vaginózu přenášejí i muži. V kostce řečeno – může jít o nevítaný sexuální dáreček. A proto je třeba o vaginální mikrobiom náležitě pečovat. To zahrnuje především bezpečné milostné praktiky, zdravou stravu, zvýšenou spotřebu probiotik, vyhýbání se stresu a občasné odkyselení organismu pomocí zásadotvorných potravin.

Zdroje: (1) www.learn.genetics.utah.edu/content/microbiome/, (2) www.wgodt.com.au/common-conditions/bacterial-vaginosis/, (3) www.racgp.org.au/getattachment/8b3cf364-4d52-4390-ab8b-4c7bb83ff6a8/Bacterial-vaginosis.aspx






Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

45 Příspěvků
Poslední příspěvek 5:28
15 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:20
26 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:17

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat