Nenápadné příznaky rakoviny plic, které si lidé s tímto onemocněním nespojují

Tělo dává jasné signály, když je s ním něco v nepořádku. To platí i u rakoviny plic. Která výstražná znamení se nevyplácí ignorovat a jaký jednoduchý test si můžete provést v pohodlí domova?

Ze studií (1) vyplývá, že nádory plic jsou druhou nejčastější diagnózou rakoviny u mužů a žen. Konkrétně představují 2 miliony diagnóz a 1,8 milionu úmrtí ročně. Bohužel platí, že tento druh rakoviny často nemá v raných stadiích viditelné ani hmatatelné příznaky. Nemoc o sobě naplno dává vědět až později, kdy se u pacientů objevuje tíseň na hrudi, sípání a kašel.

Rychlý test s prsty provedete za vteřinu

Přesto lékaři apelují, že by každý, kdo nevysvětlitelně ztrácí na váze, má potíže s dýcháním, dlouhodobě trpí horečkou, změnou hlasu, únavou, stěžuje si na bolesti zad a hlavy či ztrácí chuť k jídlu, určitě měl podstoupit důkladné vyšetření. A pozor, příznakem rakoviny plic bývají i tzv. paličkovité prsty. Ty se poznají jednoduše (2).

Stačí nehty dvou stejných prstů stlačit k sobě. Vidíte-li mezi nimi malou mezírku, je všechno v pořádku. V opačném případě se jedná právě o paličkovité prsty, u nichž jsou konečky oteklé z důvodu hromadění tekutiny v měkkých tkáních prstů (2).

Čím dříve, tím lépe

Pro včasnou diagnózu jakékoli rakoviny existují dva přístupy. Jedním takovým je aktivní screening nemoci. Screening znamená testování jedince ohroženého onemocněním dříve, než se vůbec příznaky nemoci objeví. Smysl to dává kupříkladu u silných kuřáků nebo osob, které jsou zatížené rodinnou anamnézou (2).

Jaké jsou možnosti léčby?

I přes všechna moderní vyšetření je však největším problémem to, že si většina lidí diagnostiku rakoviny plic od lékaře vyslechne až ve chvíli, kdy je nemoc v pokročilém stadiu. Obecně pak platí, že volba chirurgického zákroku je možná až do třetího stadia, po němž následuje už pouze chemoterapie a radioterapie. Je proto důležité odhalit toto oslabující onemocnění co nejdříve, hlavně u vysoce rizikových populací, a vyhledat lékařskou pomoc (3).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8063897/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK482357/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4663145/






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Zapečená celozrnná houska

(17 hlasů)

Valentýnské tousty

(20 hlasů)

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
19 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
87 Příspěvků
Poslední příspěvek 1.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat