Nejen strava, ale i středomořský životní styl prodlužuje život

Středomořský životní styl má hodně příjemné stránky. Fyzický pohyb je dokonale vyvážen odpočinkem, do něhož nespadá jen spánek, ale i pravidelná společenská socializace a dostaveníčko s přáteli. Pokud to takhle budete praktikovat i vy, můžete se dožít požehnaně dlouhého věku!

Středomořská strava je již několik let propagována jako svatý grál zdraví a elixír dlouhověkosti. Koneckonců, letos je to vlastně už pošesté v řadě, co byla označena za nejlepší dietu vůbec. Jejím základem je hojnost ovoce, zeleniny, luštěnin, celozrnných produktů, ryb a prospěšných tuků, díky čemuž zlepšuje harmonii střev, reguluje škodlivý cholesterol, upravuje krevní tlak, posiluje imunitu, předchází kognitivnímu úpadku a omezuje riziko rakoviny (1). Stravování v jižním stylu se tedy v mnoha směrech vyplácí! Kromě středomořských receptů bychom ale mohli odkoukat i tamní životní styl – i ten totiž s kondicí svede divy.

Není to jen o jídle?

Chorvatsko, Itálie, Řecko, Monako, Turecko či Tunisko – nejen tyto státy omývá Středozemní moře, které je, jen tak mimochodem, aktuálně nejteplejší v historii, za což mohou globální klimatické vlivy (2). Právě v těchto jmenovaných zemích souběžně probíhal zajímavý výzkum (3), jehož poznatky sdělují, že nejen strava, i středomořský životní styl omezuje pravděpodobnost předčasného úmrtí, a to bezmála o 30 procent. Ptáte se, jak se žije „tam dole“? Co tak zvláštního místní dělají?

Karle, až si zdřímnu, přijď si popovídat!

Ukázkový středomořský životní styl klade podle vědců důraz na fyzickou aktivitu, dostatečný odpočinek a socializaci s přáteli. Jinými slovy – chce to pohyb vyvážený relaxem, do kterého patří i setkávání s blízkými, a to nejen u stolu. A to je celé tajemství! Dodržováním těchto návyků si prý lze podstatně vylepšit kardiovaskulární a vlastně i celkové zdraví, které se promítne v dlouhověkosti, myslí si vědci (3). Je vám tenhle recept sympatický?

Zdroje: (1) www.forbes.com/health/body/what-is-the-mediterranean-diet/, (2) www.earth.org/mediterranean-sea-surface-temperature-hit-record-28-7c-highest-in-four-decades/, (3) www.mayoclinicproceedings.org/article/S0025-6196(23)00305-1/fulltext






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:27
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:12
23 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:01

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat