Středomořská strava působí blahodárně na zdraví. Ale jen u vzdělaných a bohatých

O středomořské stravě se v posledních dvaceti letech hovoří jako o všeléku na nejčastější zdravotní neduhy lidí západního životního stylu. Jenže zřejmě nefunguje univerzálně na celou populaci. Italští vědci zjistili, že zatímco u vzdělaných a bohatých má středomořský jídelníček skutečně blahodárný vliv na zdraví srdce a cév, u chudých a nevzdělaných nikoli. A to jednoduše proto, že méně vzdělaní a společensky níže postavení lidé konzumují nezdravější verzi středomořské kuchyně.

„Zdravotní výhody u oběhové soustavy související se středomořskou stravou u obecné populace jsou dobře známy. Nicméně toto je poprvé, kdy jsme prokázali, že socio-ekonomické postavení může uzpůsobovat účinky středomořského jídelníčku na zdraví člověka,“ uvádí jedna z autorek doktorka Marialaura Bonacci ze Středomořského neurologického institutu v Pozzilli.

V italském výzkumu bylo podrobeno sledování osmnáct tisíc osob z regionu Molise. Pečlivou analýzou jídelníčků všech osob Bonacci zjistila, že lidé vzdělaní a bohatí konzumují zdravější verzi středomořské stravy bohatší na antioxidanty a rostlinné polyfenoly.

„Tyto zásadní rozdíly v konzumaci různých produktů náležejících ke středomořské stravě nás vedou k uvažování, že kvalita potravin může být stejně důležitá pro zdraví jako kvantita a frekvence jejich konzumace,“ dodává doktorka Licia Lacoviell.

Nejde jen o srdce

O středomořském jídelníčku se dlouhodobě mluví jako o ideálním stravovacím režimu, který udržuje tělo v dobré kondici, štíhlé a chrání před rakovinou i chorobami oběhové soustavy. Vědci z Portugalska ale teď přišli s tím, že je také ideální pro zdraví očí. A jedinci mající potíže se zrakem by měli přesedlat právě na jídelníček národů žijících kolem Středozemního moře.

Jejich strava se skládá především ze zeleniny, luštěnin, ryb, olivového oleje, ořechů, semen, koření a bylin a celozrnných obilovin. Právě vysoký podíl syrové a čerstvé zeleniny a ovoce činí z toho jídelníčku ideální způsob stravování pro oči. Národy kolem Středozemního moře milují také kávu, která ve střídmé míře zrak rovněž podporuje.

„S věkem související degradace žluté skvrny (AMD) je bezbolestný stav očí, který způsobuje ztrátu centrálního vidění obvykle u obou očí,“ tvrdí autoři z Portugalska s tím, že riziko rozvoje AMD je mnohem nižší u osob, které se stravují podle kuchařky středomořských národů.

„Tento výzkum přidává k dosavadním důkazům, že zdravá, na plody bohatá strava je důležitá pro zdraví a chrání také před poškozením žluté skvrny v sítnici,“ tvrdí profesor Rufino Silva z Univerzity v Coimbře.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Berane, týden 15. pro tebe v roce 2024 znamená úžasnou změnu nálady a energie. Zplanetárního hlediska se Mars, tvůj vládnoucí a pozitivní planeta, pohybuje do tvého znamení na začátku týdne. Toto přináší zvýšený po... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

30 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:47
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat