Dopřávejte si pravidelně luštěniny. Jejich konzumace sníží riziko cukrovky o třetinu

Středomořská strava je bohatá na luštěniny a národy žijící kolem Středozemního moře jsou ve srovnání se severněji žijícími Evropany méně nemocní diabetem 2. typu. Můžou za to právě semena bobovitých rostlin, která jsou bohatá na nestravitelné oligosacharidy. Jejich častá konzumace snižuje nadměrné vstřebávání glukózy do krve a rezistenci tkání vůči inzulínu.

Čočka, cizrna, fazole a hrášek jsou potraviny s velmi nízkým glykemickým indexem. Jejich častá konzumace podle španělských vědců sníží riziko diabetu typu dvě o pětatřicet procent.

Vědci z Universitat Rovrira Virgli v Tarragoně sledovali po čtyři roky přes tři tisíce osob. Ty, které konzumovaly nejvíce luštěnin, onemocněly o pětatřicet méně diabetem 2. typu než ti, kdo konzumovali luštěniny nejméně či vůbec.

Přitom riziko diabetu 2. typu se sníží o více než třetinu, když člověk místo jedné porce luštěnin týdně začne konzumovat tři porce.

Luštěniny jsou také cenným zdrojem bílkovin, vitaminů skupiny B, draslíku, vápníku a hořčíku.

Prevence je základ

Jak se vlastně před onemocněním diabetem 2. typu bránit? Základem je zdravý životní styl. Lékaři nedávno vypracovali šikovné desatero, jež u lidí, kteří jej dodržují, snižují riziko cukrovky. Tak schválně, kolika bodů se držíte už nyní!

  1. Zamýšleli jste se nad otázkou, jak trávíte běžné dny a čemu věnujete čas? Plánujte úkoly ve vlastním životě tak, aby vás vždy alespoň trochu bavily. Najděte si cíl, proč chcete provést třeba i malou změnu životního stylu a směřujte k němu s rozmyslem. Pak můžete mít radost z dosažení dlouhodobějšího úspěchu.
  2. Zajímejte se o vlastní zdraví, buďte aktivní, ptejte se svých zdravotníků na informace, které potřebujete vysvětlit.
  3. Myslete na to, co jíte. Volte potraviny, které vám chutnají, ale zároveň si jimi nepoškozujete vlastní zdraví. Nekupujte domů zbytečná lákadla. Pokud jíte běžně zdravě, pak lze sníst občas i něco „méně zdravého“.
  4. Přemýšlejte, jaký druh pohybu by vás bavil. Tomu pak zkuste věnovat trochu času (k prevenci cukrovky stačí i 30 minut chůze denně). Choďte, cvičte, hýbejte se. Protože pokud to neuděláte vy, nikdo jiný to za vás neudělá. Pozitivní vliv pohybu prospěje i vaší náladě.
  5. Nepodceňujte preventivní prohlídky u praktického lékaře. V krevních odběrech vám kontroluje i hladinu cukru.
  6. Zajímejte se o hodnotu své glykemie (= cukr v krvi), zejména pokud patříte mezi osoby rizikové pro vznik cukrovky (obezita, zvýšený cholesterol, zvýšený krevní tlak, diabetes u rodičů, u žen v těhotenství apod.). Glykemii si můžete kontrolovat i samostatně doma na glukometru. Pokud naměříte kdykoli během dne náhodnou hodnotu ≥ 7,0 mmol/l, je vhodné oznámit to praktickému lékaři.
  7. Dostatek spánku nenahradíte ničím jiným.
  8. Nekuřte nebo se snažte alespoň kouření omezit. I postupné krůčky směřují k úspěchu a každá nevykouřená cigareta hraje ve prospěch vašeho zdraví.
  9. Naslouchejte doporučením lékaře/zdravotní sestry. Jsou na vaší straně ve snaze zabránit vzniku nemoci nebo již existující nemoc vhodně léčit.
  10. Žijte s úsměvem a nechte se co nejméně vést stresem. Nikdy nevíte, co bude zítra, takže ke změně využijte už dnešek.






Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:45
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:26

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat