Terapie vnímání pachu odbourává bolesti hlavy

Bolesti hlavy a migrény jsou nemocemi naší doby – ale jen zřídka jsou diagnostikovány a léčeny správně. Naštěstí existují osvědčené terapie. 

Jak často vás bolí hlava? Nikdy nebo jen pokud jste předchozího večera příliš pili? Gratulujeme, pak můžete kliknout na další článek. Ale vlastně to je přesně to, co se děje – bolesti hlavy nejsou důležité. Je více než nejvyšší čas se s nimi vypořádat.

Každý je ovlivněn – jen ne vždy přímo

Bolesti hlavy jsou u nás rozšířeným onemocněním. Náš každodenní život plný termínového tlaku a permanentních podnětů, stejně jako nedostatek spánku a volna jsou trvalou zátěží, zejména pro lidi, kteří mají dědičný sklon k migréně. 

Stres je také hlavním rizikovým faktorem souvisejícím s napětím, doba před obrazovkou a monitorem – zejména při home office – udělají zbytek. 

Dilema bolesti

Protože nyní víme o bolestech hlavy a migrénách více, zlepšuje se také přijímání nemoci. Bohužel však stále panují předsudky. Bolesti hlavy nebo migrény nejsou vidět – jde o softwarovou poruchu a ne zlomenou nohu, kterou každý vidí přímo zvenčí. Migréna přichází náhle a nelze ji naplánovat.  

Ovšem i postižení mají tendenci bolesti bagatelizovat. Přece jen ne vždy chcete být tím, kdo trpí. A je to vidět především od maminek, kdy i přes silné bolesti hlavy se snaží být co nejnormálnější. Nedát si pauzu ale příznaky jen zhoršuje.

Mnoho nemocných si myslí, že mít bolest hlavy je normální. Ale to je samozřejmě nesmysl – normální je, že hlava nebolí. Samoléčba volně prodejnými léky proti bolesti je v pořádku, ale pravidelné a těžké neduhy, které narušují každodenní život, by se rozhodně měly kontrolovat.  

Staňte se svým vlastním expertem

Pro bolest hlavy je v zásadě nejdůležitější vaše vlastní chování. Mnozí lidé, kteří trpí na migrény, jsou extrémně citliví na pachy. Ty mohou útoky nejen vyvolat nebo zesílit, ale často jsou celkově vnímány jako nepříjemné.

Čichové podněty se také v mozku s migrénou zpracovávají odlišně. Pokud však pravidelně ráno a večer čicháte k příjemným vůním, a trénujete tak čich a práh bolesti se zvyšuje. Samozřejmě vždy musíte vědět, kde jsou hranice. Pro pacienty, které migréna silně omezuje, by neměl být trénink pachu jedinou metodou.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9455236/ - celý článek






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

15 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:20
26 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:17
11 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat