Záludné příčiny poruch spánku

Někdy ležíme vzhůru v posteli a spánek prostě nechce přijít. Na vině jsou často tyto příčiny!

Poruchy spánku – nespavost – jsou masově rozšířeným jevem. Často je těžké usnout a zůstat spát nebo se naopak budíte příliš brzy a už nejste schopni znovu usnout. To může vést k neustálé únavě během dne, vyčerpání nebo potížím se soustředěním.

Pokud tyto příznaky přetrvávají delší dobu, může se nespavost stát pro postižené zdravotním problémem – poruchy spánku jsou příčinou například deprese. Proč je ale pro nás zdravý spánek tak obtížný?

Jíte příliš pozdě

Samozřejmě je lákavé vplížit se pozdě večer do lednice a dopřát si kelímek pudinku, když si toho nikdo nevšimne. Svému spánku ale děláte medvědí službu: těžké, tučné a/nebo velmi sladké jídlo zatěžuje vaše trávení, což může vést k problémům se spánkem.

Stejně nebezpečné jsou potraviny obsahující kofein po 18. hodině. Pokud již trpíte poruchami spánku, měli byste se večer rozhodně vyhnout šálku kávy nebo sklenici coly. Totéž platí pro alkohol: ačkoli vám často pomáhá usnout, kvalita vašeho spánku je horší a v noci se častěji budíte.

Zdřímnete si během dne

Zdřímnout si občas během dne může být zdravé a prospěšné. Ale měli byste mít na paměti, že krátké zdřímnutí se také počítá jako váš pravidelný spánek – a tak můžete následující noc spát o něco kratší dobu než obvykle. Pokud trpíte příliš časným probouzením, a proto pociťujete ospalost během dne, měli byste se zamyslet, zda za to může váš odpolední spánek.

Jste ve stresu

Není vždy snadné nechat události dne za sebou a vyčistit si hlavu – ale pro zdravý spánek je to prakticky nezbytné. Ať už problémy v práci nebo zdánlivě nekonečný seznam úkolů doma, psychické starosti spouštějí stres, který následně stimuluje produkci adrenalinu v těle. Zejména neustálý stres je čistým jedem pro náš spánek – nyní může pomoci jen správná léčba! Pokud si všimnete, že trpíte neustálým psychickým stresem a nemůžete usnout, požádejte o pomoc.

Psychoterapeut s vámi může během léčby rozvíjet strategie zvládání stresu, v práci byste si měli se šéfem upřímně promluvit o tom, co s vámi pracovní zátěž dělá. A váš partner jistě může občas převzít domácí práce nebo péči o děti, abyste si mohli dát pauzu a něco s touto příčinou poruch spánku udělat.

Je vám zima na nohy

Abychom mohli spát, tělo se v podstatě vypne jako počítač. To ale nedokáže, pokud máme studené ruce nebo nohy. Stimuluje pak krevní oběh, aby se studené končetiny zahřívaly – což nám zase brání ve spánku a může vyvolat nespavost. Zde může pomoci teplá koupel nohou nebo termofor u nohou. Měli byste se však vyhnout ponožkám: příliš rychle přehřívají vaše nohy a mohou narušit klidný spánek po celou noc.

Používáte před spaním mobilní telefon 

Modré vlnové světlo pocházející ze smartphonu, televize a podobně ovlivňuje produkci „hormonu spánku“ melatoninu, takže ho tělo uvolňuje méně. A to nám nedá spát. Abychom usnuli a dobře spali, měli bychom se alespoň dvě hodiny před spaním vyhýbat elektronickým zařízením. Lepší je čtení dobré knihy nebo pití relaxačního šálku čaje – to většinu lidí unaví.

Trpíte nemocemi

Poruchy spánku u pacientů mohou způsobit i různá onemocnění. Patří sem například spánková apnoe, která vede k dýchacím potížím v noci a dlouhodobě podporuje další onemocnění, včetně těch srdečních. Narkolepsie je sice mnohem méně častá, ale i ona narušuje spánek. Postižení trpí silnou trvalou únavou a zažívají skutečné záchvaty usínání po celý den. Proti takovým onemocněním může zpravidla pomoci pouze cílená terapie. 

Užíváte léky

Existují také některé léky, které mohou způsobit poruchy spánku jako vedlejší účinek. To mohou být léky na snížení hladiny cholesterolu, antidepresiva, léky na astma nebo léky proti bolesti.

Ironií osudu mohou být prášky na spaní také příčinou poruch spánku, pokud je užíváte často – a pokud obsahují tzv. benzodiazepiny.

Pro zdravý spánek je důležitá i správná spánková hygiena. To znamená chodit do postele a vstávat pokud možno ve stejnou dobu. Zásadní je také klima v místnosti: spát je nejlepší v co nejtmavší místnosti bez rušivých zdrojů hluku. Většina lidí dokáže dobře usnout při teplotě mezi 16 a 18 stupni.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK19956/ - celý článek






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat