Sluneční svit pomáhá zabíjet bakterie uvnitř pokoje

Chcete mít doma hygienicky čisto? Pak se neukrývejte před denním světlem, ale naopak roztahujte závěsy a žaluzie, neboť sluneční svit je skoro stejně účinný jako dezinfekce z drogerie!

Ne, to není vtip. Sluneční svit je alfou a omegou uklizené domácnosti i prevencí proti nemocem. Na to přišli vědci z Oregonské univerzity, kteří zkoumali skutečný prach zevnitř domů v okolí Portlandu. Zajímalo je jeho složení, množství bakterií i to, zda „breberky“ číhající uvnitř něj dokáže zabít UV světlo. Nebo snad to přirozené, denní? Tohle jsou výsledky!

Nekonečných 90 dní ukázalo pravdu

Vzorky prachu byly odebrány na začátku i na konci experimentu. Po 90 dnech, protože tak dlouho může prach ve vzduchu zůstávat, i když jste vysávali, akademici analyzovali typy přítomných bakterií. To, co zjistili, je překvapilo, ale zároveň potvrdilo slova našich moudrých babiček. Pokoje vystavené dennímu světlu mají bakterií o dost méně (1).

Stop kýchání i rýmě

Studie (1) ve skutečnosti ukázala, že se v osvětlených místnostech nachází asi polovina životaschopných breberek (6,8 procenta), tedy těch, které by se potencionálně mohly množit. Některé druhy bakterií spojených s člověkem, jež v osvětlených místnostech nepřežily, pocházely z rodiny nežádoucích návštěvníků, o nichž je známo, že způsobují respirační onemocnění spojená s rýmou, kýcháním i bolestí hlavy. Překvapivé je, že podobných hodnot dosahovaly i pokoje, do nichž vědci umístili UV světla (6,1 procenta bakterií).

Vztah mezi kvalitou ovzduší a světlem

Autoři uvedli, že se jedná o novou studii, která monitoruje účinek viditelného světla na skutečnou bakteriální komunitu a kvalitu vnitřního ovzduší, a chtějí na ní postavit své budoucí bádání. Zajímá je, jaké množství světla je nutné k zabití mikrobů, přičemž získaná data touží předat architektům, jež by je mohli uplatnit při navrhování budov. Nedá se totiž upřít, že dobře prosvětlená místnost je i opticky větší a atraktivnější, navíc hlavní řídicí centra v těle jsou denním světlem přímo stimulována a regulována, což o má vliv nejen na pracovní výkon (1).

Zdroje: (1) www.microbiomejournal.biomedcentral.com/articles/10.1186/s40168-018-0559-4






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden může být plný intenzivních emocí a hlubokého uvědomění. Pokud jste ve vztahu, možná budete cítit potřebu vyjádřit své pocity a touhy otevřeně. Nebojte se sdílet své myšlenky a snažte se pochopit i pohled svého partnera. To může po... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
67 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat