Sluneční svit pomáhá zabíjet bakterie uvnitř pokoje

Chcete mít doma hygienicky čisto? Pak se neukrývejte před denním světlem, ale naopak roztahujte závěsy a žaluzie, neboť sluneční svit je skoro stejně účinný jako dezinfekce z drogerie!

Ne, to není vtip. Sluneční svit je alfou a omegou uklizené domácnosti i prevencí proti nemocem. Na to přišli vědci z Oregonské univerzity, kteří zkoumali skutečný prach zevnitř domů v okolí Portlandu. Zajímalo je jeho složení, množství bakterií i to, zda „breberky“ číhající uvnitř něj dokáže zabít UV světlo. Nebo snad to přirozené, denní? Tohle jsou výsledky!

Nekonečných 90 dní ukázalo pravdu

Vzorky prachu byly odebrány na začátku i na konci experimentu. Po 90 dnech, protože tak dlouho může prach ve vzduchu zůstávat, i když jste vysávali, akademici analyzovali typy přítomných bakterií. To, co zjistili, je překvapilo, ale zároveň potvrdilo slova našich moudrých babiček. Pokoje vystavené dennímu světlu mají bakterií o dost méně (1).

Stop kýchání i rýmě

Studie (1) ve skutečnosti ukázala, že se v osvětlených místnostech nachází asi polovina životaschopných breberek (6,8 procenta), tedy těch, které by se potencionálně mohly množit. Některé druhy bakterií spojených s člověkem, jež v osvětlených místnostech nepřežily, pocházely z rodiny nežádoucích návštěvníků, o nichž je známo, že způsobují respirační onemocnění spojená s rýmou, kýcháním i bolestí hlavy. Překvapivé je, že podobných hodnot dosahovaly i pokoje, do nichž vědci umístili UV světla (6,1 procenta bakterií).

Vztah mezi kvalitou ovzduší a světlem

Autoři uvedli, že se jedná o novou studii, která monitoruje účinek viditelného světla na skutečnou bakteriální komunitu a kvalitu vnitřního ovzduší, a chtějí na ní postavit své budoucí bádání. Zajímá je, jaké množství světla je nutné k zabití mikrobů, přičemž získaná data touží předat architektům, jež by je mohli uplatnit při navrhování budov. Nedá se totiž upřít, že dobře prosvětlená místnost je i opticky větší a atraktivnější, navíc hlavní řídicí centra v těle jsou denním světlem přímo stimulována a regulována, což o má vliv nejen na pracovní výkon (1).

Zdroje: (1) www.microbiomejournal.biomedcentral.com/articles/10.1186/s40168-018-0559-4






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:08
16 Příspěvků
Poslední příspěvek 8:38
19 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat