Krevní tlak pod taktovkou Měsíce v úplňku

Svalujete špatnou náladu na měsíční úplněk? Výmluva je to dobrá, ale pokud nemáte bipolární poruchu, tato lunární fáze vaši psychiku prý nijak zvlášť neovlivňuje. Ale spánek a krevní tlak, to už ano!

Myšlenka, že Měsíc v úplňku může vyvolat nejrůznější emoce, bizarní chování i fyzické onemocnění, je stará asi jako lidstvo samo. Koneckonců, píše se o ní v prastarých lékařských spisech i dílech významných literárních autorů a filozofů, jako je třeba Aristoteles nebo Lucilius. Jsou to jen pověry, nebo má tento jev skutečně tak velkou moc? Téměř 81 procent odborníků přes duševní zdraví připouští, že měsíční fáze do našeho života skutečně zasahují (1). Otázkou ale je, jak moc.

Spánek pod vlivem lunárního kalendáře

Když nastává úplněk, mnozí si stěžují na výrazně zhoršenou kvalitu spánku. Že spolu tyto věci skutečně souvisí, to potvrzují i vědecké studie (2). Dle jejich závěrů lidé v tomto čase usínají výrazně později, než mají ve zvyku, přičemž se jim zkracuje REM fáze spánku. Zajímavé ale je, že se to týká spíše žen, jak vyplývá z odborných zjištění (3). A jak je to tady s náladou?

Svítící příčina chmur?

Podrážděnost, úzkost, depresivní myšlenky, noční můry i celková duševní vyčerpanost. To se úplňku přisuzuje běžně. V tomto případě ho ale asi obviňujeme neprávem. Tedy alespoň soudě podle výzkumu z roku 2017 (4), jehož autoři dlouhodobě sledovali lékařské záznamy z nemocnic i psychiatrických zařízení. Na základě toho zjistili, že počet pacientů navštěvujících pohotovost kvůli špatnému psychickému stavu se během měsíčních fází nijak výrazně nemění. Jedna výjimka tu ale přece jen je. Našel ji další průzkum (5), podle jehož poznatků jsou změnami lunárního cyklu ovlivněni jedinci s bipolární poruchou – ti jsou prý při úplňku mnohem depresivnější. A jen tak mimochodem, pokud máte nízký krevní tlak, dávejte na sebe v úplňkových dnech větší pozor, neboť se při nich prý tlak ještě o něco snižuje (6). O příčině a vysvětlení se stále spekuluje.

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28841578/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7840136/, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26096730/, (4) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28841578/, (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5524624/, (6)www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23161271/






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

21 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:59
6 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:47
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:44

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat