Čím vám běh prospívá?

Stačí jen dvě hodiny rychlé chůze týdně a výkonnost mozku žen se výrazně zvýší. Zvláště osoby ohrožené demencí by se měly věnovat rychlé chůzi. Ta totiž přispívá ke zvětšování hippokampu – oblasti účastnící se procesu učení a uchovávání paměti.

Právě hippokamp s postupujícím věkem nejrychleji podléhá degeneraci. A také se ví, že na něj blahodárně působí aerobní pohyb, který naopak degeneraci zpomaluje či zastavuje.

Vědci z Kanady teď experimentálně po dobu šesti měsíců testovali účinky různých druhů pohybu na mozkové funkce u seniorek starších sedmdesáti let, které byly částečně postiženy demencí nebo na počátku rozvoje neurodegenerativních změn.

Sledované ženy prováděly nejen testy kognitivních funkcí, ale navíc lékaři sledovali jejich mozek pomocí magnetické rezonance na počátku studie, v jejím průběhu i na konci. Výsledky hovoří jasně. Ženy, které týdně věnovaly dvě hodiny rychlé chůzi, měli lepší výsledky v testech kognitivních funkcí (myšlení a paměť), ale také obrázky z magnetické rezonance potvrdily, že se u nich zvětšil hippokamp.

S ohledem na rostoucí počet důkazů, že má cvičení blahodárné účinky na kognitivní funkce a zdraví mozku, by mělo být pravidelné cvičení standardním doporučením u všech starších dospělých bez ohledu na jejich kognitivní status, tedy bez ohledu na to, zda jim hrozí demence,“ tvrdí autorka studie doktorka Teresa Liu-Ambrose z University of British Columbia ve Vancouveru.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat