Jaký jídelníček je ještě zdravější než středomořský? Neuhodnete!

Kdo chce zhubnout rychle a efektivně, což znamená zdravým způsobem bez hladovky a s dlouhodobým účinkem, měl by se vydat cestou Vikingů. Neboli tzv. nordickým jídelníčkem, který sestává z velkého množství ryb, syrové zeleniny a ovoce, hub a k tomu pořádné dávce divokých bylin nasbíraných ve volné přírodě – včetně salátu z pampelišek. Červené maso je pak nahrazenou trochou zvěřiny.

Dánští vědci totiž potvrdili v řízeném experimentu, že jedinci, kteří se začnou stravovat podle tzv. nordického jídelníčku, zhubnou nejrychleji a nejvíce. Navíc mají výborné výsledky zdravotního vyšetření – krevní obraz a krevní tlak.

Klíčovým znakem nordické stravy je to, co v nás dávno zahubily supermarkety nabízející po celý rok potraviny z celého světa. Nordická strava totiž těží jen a pouze ze sezónních a lokálních produktů přírody. Takže na jaře si podle ní strávníci dopřávají tresku s celerem, zatímco v létě se jí třeba grilovaná sladkovodní štika s mladým zelím.

Vědci z Kodaňské univerzity si nechali jídelníček sestavit kuchaři z nejlepší restaurace na světě, z kodaňské Nomy. Tento podnik dlouhodobě vede kampaň podporující vaření a konzumaci sezónních a lokálních potravin a k tomu zařazení do jídelníčku starých venkovských receptů využívajících divoké rostliny a byliny.

Studii vedl doktor Thomas Meinart Larsen a při jeho experimentu lidé na nordické dietě zhubnuli v průměru 4,7 kilogramu, zatímco ti na konvenční dánské stravě jen 1,5 kilogramu. Osoby konzumující nordickou stravu také měly nižší krevní tlak.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
16 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat