Pozor! Kombinovat diety se vám nemusí vyplatit

Chcete zhubnout, a tak pátráte, která dieta by pro vás byla ta pravá. Jedna doporučuje omezit sladká jídla, jiná tučná jídla, další pak například přílohy. Jedna slibuje úbytek kilogramů za pět dnů, druhá za sedm. Co kdybyste ale drželi více diet najednou? Dostavil by se výsledek rychleji?

Teoreticky ano. Problém je, že by se vám taková překombinovaná dieta mohla ošklivě vymstít. Obecně platí, že i když chcete zhubnout, neměli byste zapomínat na vyváženou stravu.

Cukry, tuky i bílkoviny náš organismus prostě potřebuje, a nebudeme-li mu jednu z těchto složek potravy dlouhodobě dodávat, lidově řečeno, nám to vrátí v podobě nejrůznějších nemocí (například chudokrevnost, nedostatek vitaminů, hypoglykémie, problémy se zažíváním, ale také poruchy funkcí některých orgánů apod.). Pokud tělu delší dobu nedopřejete více složek potravy, problémy se logicky dostaví rychleji.

Kila zpátky

Jistě, pokud budete týden chroupat jenom zeleninu a ostatní potraviny vynecháte, zas tak nic hrozného se nestane. Pravděpodobně shodíte dvě tři kila a dopnete své oblíbené šaty (nejspíš to zažil každý z nás, během týdne musíte prostě zhubnout, abyste se mohli večírku/jednání/čehokoli, na čem vám záleží, zúčastnit ve svém oblíbeném oblečení, které jste po roce vytáhli ze skříně a s údivem zjistili, že se do něho nevejdete).

Problém však může nastat ve chvíli, kdy se vrátíte ke svému běžnému jídelníčku. Vaše tělo si totiž informaci o tom, že týden vlastně hladovělo, zpracuje po svém – bude ukládat zásoby s ještě větší vervou, a vaše váha se tak díky dobře známému jo-jo efektu vrátí na svou původní hodnotu (ne-li výš).

Pomineme-li zdravotní rizika kombinování diet ve snaze rychle zhubnout, je jasné, že jeho efekt nemůže být dlouhodobý.

TIP Bety: Přečtěte si naše dva články o dietách, po kterých nejen, že trvale nezhubnete, ale můžou být i zdraví škodlivé.

Svaly jdou první

Budete-li držet více diet najednou delší dobu, může se také stát, že během prvních pár dnů opravdu shodíte několik kilo téměř zázračnou rychlostí (zatímco si úspěšně budete zadělávat na již zmíněné zdravotní problémy), ale pak se efekt jaksi zastaví. Navíc jste sice přišli o nějaké to kilo, ale na centimetrech, které by podle vašich představ (a mnohdy velmi zavádějících slibů autorů některých diet) měly také ubývat, se diety zas tak neprojeví.

Prvotní úbytek kilogramů má totiž většinou za následek spíš odvodnění organismu, k němuž v důsledku některých diet dochází. Tuk navíc také většinou nezačne mizet jako první – zejména pokud odepřete svému organismu bílkoviny (což je při kombinaci několika diet pravděpodobné), začnete ztrácet především svalovou hmotu (ta je těžší než tuk, proto kila ubývají, ale centimetry v podstatě ne), což je rovněž nežádoucí jev.

Otravná pravda

Zkrátka ačkoli se kombinování různých typů diet může zdát na první pohled jako dobrý (a vlastně i logický) nápad, opak je bohužel pravdou. V první řadě tím svému organismu spíše uškodíte, než prospějete (zvláště budete-li je držet delší dobu).

Výsledek vašeho snažení bude navíc velmi krátkodobý – jo-jo efektu totiž nebudete schopni nijak zabránit. Ačkoli se to může zdát jako neustálé a otravné opakování, dlouhodobě a efektivně kilogramy navíc shodíme jen správně vyváženou stravou (nejlépe v kombinaci s pohybem). Tu totiž můžeme konzumovat celý život, bez ničivých následků pro naše tělo, takže si vytouženou váhu (když už se k ní dostaneme), můžeme udržet.






Celkem 0 komentářů

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Nový horoskop Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat