Celebrity se zbláznily do alkalické stravy: Je to zázračná dieta, nebo nesmysl?!

Všecko kyselé škodí! S tímto sloganem začali v USA bohatnout autoři a autorky nové teorie o stravování. Podle jejich tvrzení tělu škodí veškeré kyseliny, které jsou také viníky únavy, nadýmání, nadváhy, akné, chorob srdce, osteoporózy, artritidy, a dokonce i rakoviny. Propagátoři alkalické či zásadité stravy tvrdí, že příliš nízké pH vyvolané kyselými jídly zkracuje život a urychluje stárnutí. Jenže jídelníček zbavený všeho kyselého je velmi chudý na zásadní živiny. A podle vědců může člověku spíš ublížit.

Propagátorem alkalické diety, které propadly třeba Gwyneth Paltrow, Jennifer Aniston nebo Elle Macpherson, je doktor Robert Young, který o sobě tvrdí, že je „světovým odborníkem na výživu“. Nicméně slovo světové v souvislosti s jeho jménem užívá jen on sám, nikoli světová odborná veřejnost.

Propagátorkou zásadité stravy je také Natasha Corrett, která nedávno vydala novou kuchařku Honestly Healthy Cleanse a která se snaží vydělat majlant prodejem jídelníčku, jenž vylučuje kyselé potraviny.

Odborníci ale tvrdí, že zásaditá dieta je jen dalším výstřelkem s malou účinností, která, pokud je dodržována extrémně přísně, může navíc škodit.

Dieta vychází z poměrně rozumného tvrzení, že pH v našem těle je mezi hodnotami 7,35 až 7,45 – mírně zásadité. Měli bychom ho tedy pomocí potravin udržovat na této úrovni. Řada potravin ale produkuje při metabolizaci mnoho kyselých látek. Ty vznikají především trávením bílé mouky, mléčných výrobků, masa, mořských plodů, cukru, kávy, čaje, perlivých nápojů a alkoholu.

Pokud pH v těle poklesne, je podle autorů diety systém ve velké nerovnováze a projevuje se to problémy s nedostatkem energie, špatnou pamětí, bolestmi hlavy, nadýmavostí, bolestí svalů, nespavostí či řídnutím kostí.

Mezi zásadité potraviny patří čerstvé ovoce a zelenina, ořechy, luštěniny a celozrnné obiloviny. Zásaditá dieta je tak na první pohled velmi zdravou veganskou stravou.

Odpůrkyní diety je profesorka Tanis Fenton z University of Calgary, která přichází s hlavním pádným argumentem: „Tělesné pH není ovlivněno tím, co jíme. A tato moderní dieta neučiní tělo zásaditým.“

Profesorka Fenton také zpochybňuje tvrzení, že mléčné výrobky vytvářejí v těle kyselé pH a že jejich konzumace vede k řídnutí kostí. Podle ní existuje řada výzkumů, které prokazují opak.

Pokud se člověk vzdá masa, mléčných výrobků a mořských plodů, připraví se o významný zdroj bílkovin a řady důležitých vitaminů. Ty sice může dodávat z ořechů a luštěnin a dalších rostlinných produktů, musí ale jejich obsah a množství denně přísně hlídat. Vyvážená veganská strava dodávající tělu vše potřebné je docela náročná věda. Vegansky sice lze žít zdravě, ale některé živiny se z rostlin získávají obtížně, neboť jsou v nich obsaženy ve velmi malém množství.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:08
16 Příspěvků
Poslední příspěvek 8:38
19 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat