Sůl může pomáhat při hojení kůže

Nadměrná konzumace soli sice může škodit srdci a oběhové soustavě, ale zase může mít pozitivní vliv na hojení kůže. Přišli s tím němečtí vědci, podle nichž vyšší hladina sodíku pomáhá chránit kůži před bakteriální infekcí tím, že posiluje imunitní buňky.

Vyšší hladina sodíku v kůži podporuje imunitní systém tak, že lépe bojuje s bakteriemi, které způsobují kožní infekce,“ tvrdí vědci z Regensburské univerzity na stránkách odborného časopisu Cell Metabolism.

Zatím byly tyto procesy popsány v laboratorních podmínkách. Na hlodavčím modelu bylo prokázáno, že vyšší konzumace soli vedla u myší ke zvýšené aktivitě makrofágů (typ bílých krvinek), které lépe reagovaly na bakteriální patogeny v kůži.

„Dodneška byla sůl vnímána jako škodlivá součást jídelníčku, pokud ji člověk konzumoval ve velké koncentraci. Je prokázáno, že vysoký příjem soli škodí oběhové soustavě a nedávné studie zase odhalily, že zhoršuje autoimunní choroby. Náš současný výzkum ale tohle jednostranné hledisko trochu podrývá a naznačuje, že zvýšená akumulace sodíku v místě kožní infekce může vysvětlovat, proč lidé ve starověku léčili infekce solí,“ uvedl ke svému výzkumu profesor Jonathan Jantsch z Regensburku.

Vysoká koncentrace sodíku zvláště u starších osob vede ke zvýšení krevního tlaku, zvyšuje riziko mrtvice a infarktu a zhoršuje autoimunitní chorobu.

Vědci si však před časem všimli, že infekcí napadená kůže má obecně tendenci kumulovat v sobě sodíkové kationty z jedlé soli. Je tedy možné, že vyšší koncentrace soli může – krátkodobě a lokálně – prospět hojení a léčení ložisek v kůži. A také to vysvětluje, proč lidé už od antiky léčili kožní potíže pomocí slané vody či přímo zasolováním ran.

Mechanismy účinku sodíku na léčbu kožních infekcí je však potřeba dále zkoumat.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

54 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:22
34 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:17
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat