Zapomeňte na vodu. Jaký je nejlepší nápoj po cvičení?

Mnohé fitness maniaky tato zpráva zřejmě překvapí, odpůrce konzumace mléka popudí. Ale produkt kravského vemene je nejlepším nápojem po tréninku, ať už v posilovně, na běžícím pásu nebo v přírodě. Mléko totiž mnohem lépe než obyčejná voda a sportovní nápoje – mnohdy ne zrovna laciné a slibující zázraky – vrací tělu vodu. A nejen to.

V mléce jsou obsaženy také bílkoviny pro svaly, sacharidy jako zdroj energie a elektrolyty, o které přicházíme pocením.

Vysvětluje to profesorka Alice Robertsová v novém pořadu televize BBC. Aby svá tvrzení dokázala, vybrala si na Birminghamské univerzitě několik studentů. Po cvičení jim podávala tři různé nápoje – vodu, sportovní drinky a mléko. Ti, kteří pili mléko, byli hydratovaní nejlépe a měli nejlepší výsledky krevního vyšetření.

„Mléko zůstává v zažívacím traktu mnohem déle než voda a sportovní nápoje. Velmi pomalu se uvolňuje z žaludku do tenkého střeva, takže se vstřebává postupně do krevního oběhu a pomáhá tělu získat zpět vodu, kterou si pak udržuje déle. Je to také cenný zdroj bílkoviny, sacharidů a elektrolytů a pomáhá nahradit sodík ztracený pocením,“ tvrdí profesorka Robertsová.

Podle vědců z Kodaňské univerzity ani není pravda, že mléko přispívá k obezitě. Osoby, které konzumují hodně mléka a mléčných výrobků, nejsou obéznější. „Lidé, kteří konzumují hodně mléčných výrobků, totiž vylučují hodně tuku s exkrementy, tuk se nevstřebává ve střevech tolik jako u osob, které se mléčným výrobkům vyhýbají,“ vysvětluje poznatky získané ve spolupráci s kodaňskými odborníky profesorka Robertsová v pořadu televize BBC.

„To samozřejmě neznamená, že můžete sníst obrovské množství mléčných výrobků a budete hubnout, ale znamená to, že si můžeme dopřát sýr a nemusíme se cítit tak provinile,“ dodává Robertsová.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

78 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:23
11 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:34

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat