Vitaminové tablety jsou postrach: Hrozí z nich rakovina!

Výrobci potravinových doplňků s vitaminy a vitaminů v tabletách ve svých reklamách rádi tvrdí, že jejich preparáty člověka chrání před vážnými chorobami. Jenže opak může být pravdou. Člověk, který do sebe láduje velké množství těchto tablet každý den, je totiž ohrožen některými typy rakoviny a chorobami srdce více než ten, kdo je neužívá vůbec.

Vitaminové preparáty bez předpisu jsou reklamou nabízeny pro své blahodárné účinky na zdraví, ale nadužívání těchto preparátů může mít opačný účinek,“ tvrdí onkologové z Colorada.

Tým doktora Tima Bryerse dokázal, že lidé užívající velké dávky vitaminových tablet každý den jsou ohroženi rakovinou více než ti, kteří je neužívají. Přitom nejvíce jsou ohroženi ti, kdo přijímají dávky vyšší, než doporučuje výrobce.

„Nejsme si jistí tím, proč tomu tak je na molekulární úrovni. Ale důkazy tvrdí, že lidé, kteří užívají více potravinových doplňků, než je potřeba, mají vyšší riziko rozvoje rakoviny,“ uvedl doktor Bryers z Onkologického centra při Coloradské univerzitě.

V jednom z mnoha výzkumů, které jeho tým provedl, vyšlo najevo, že nadužívání tablet s betakaroténem (barvivem, z něhož vzniká vitamin A) zvyšuje riziko rakoviny plic a chorob srdce o dvacet procent. U nadužívání betakaroténu potravou však k ničemu takovému nedochází.

Ale také kyselina listová užívaná z farmaceutických preparátů (nikoli ze stravy) zvyšovala výskyt polypů v tlustém střevě. Lidé přitom tento vitamin užívají právě jako prevenci polypů v tračníku. Místo farmaceutických tablet by tak měli spotřebitelé spíš vsadit na zdravou stravu.

„Neříkáme tu, že se lidé musejí bát užívání vitaminů a minerálů. Ale měli by opravdu dbát na přesné dávkování, které může být pro zdraví dobré, a nikdy ho nepřekračovat. V žádném případě a nikdy to však není náhrada vyvážené a kvalitní stravy, která jediná dodá tělu potřebné a bezpečné množství vitaminů a minerálů,“ dodal doktor Bryers.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

87 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
139 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat