Nejčastější příčina únavy během dne: Voda!

Po několikaleté kampani, v níž se snažili odborníci poukázat na fakt, že lidé přijímají málo tekutin – čisté vody – se v posledních dvou letech objevují opačné zprávy. Že nadměrná konzumace tekutin je škodlivá. Ano, je také škodlivá. Je. Ale týká se jen skutečně velkých objemů vody (nad pět litrů denně) a hlavně naprosté setiny procenta populace. Většina se tak spokojeně podobnými frázemi obhajuje a pije kriticky málo nadále. Výsledek? Dehydratace a únavnost po celý den.

Dospělý člověk by měl vypít minimálně osm sklenic vody denně. Sklenice se počítá dvoudecilitrová u žen či čtvrtlitrová u mužů. To je minimum, s optimem kolem dvou až tří litrů podle tělesné váhy. Populace ale přijímá mnohem méně tekutin v podobě čisté vody – bez kofeinu, alkoholu, sladidel, soli, aromat, barviv a dalších látek.

Výsledkem nedostatečné hydratace organismu je zvýšená únava a nedostatek energie během dne. Většina lidí o přirozený pocit žízně přijde právě nezdravým životním stylem. Tělo si pak o vodu říká únavou, nikoli pocitem žízně. Ten přichází ve chvíli, kdy už je tělo silně dehydratováno.

Vidím ve své ordinaci spousty lidí, kteří přijdou a jsou neustále unavení. To může samozřejmě způsobovat hned několik různých příčin, ale nejčastější v mé praxi je právě dehydratace. Mnoho pacientů nepije dost tekutin každý den a věří, že dehydratovaní jsou až ve chvíli, kdy už mají velikou žízeň. Ale nedostatek vody v těle se před pocitem žízně projevuje jinak, malátností a únavou, bolestmi hlavy a neschopností se soustředit,“ tvrdí britský lékař Roger Henderson v rozhovoru pro deník The Mail.

Řada lidí obviňuje autory zpráv o tom, že populace pije málo tekutin, ze snahy zvýšit prodej balené vody a nápojů. Ale to není pravda. Žádný lékař nepodporuje konzumaci balené vody a ochucených nápojů, nejlepší a nejkvalitnější tekutinou je pitná voda – minimálně v Česku – z vodovodního řádu. Stačí si tak natočit sklenici studené vody a nechat ji chvíli odstát. Takových sklenic by měl člověk vypít minimálně osm každý den v pravidelných intervalech, aby tak mohla plynně fungovat oběhová soustava a v souladu s ní vylučovací. Žíznění po delší časový úsek a nárazové pití velkých objemů (dohánění) totiž není zdravé, zatěžuje srdce i ledviny.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)

Frittata s rajčaty

(12 hlasů)

Špenátová omeleta

(34 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat