Proč mám pořád hlad?

Možná ten pocit znáte. Před chvílí jste jedli a už se zase hlásí o slovo hlad. Jenže jak je to možné, když objektivně by vaše tělo nemělo žebrat o jídlo ještě nějakou tu hodinku?

Za „věčným“ hladem se může skrývat několik důvodů. Tak například...

...jste dehydratovaní.

Mírná dehydratace se opravdu může za pocity hladu maskovat. Myslíte, že potřebujete jídlo, ale ve skutečnosti byste se měli napít. Zkuste proto vypít sklenici vody a počkat 20 minut, zda pocity hladu samy neodezní.

...špatně spíte.

Probdělá noc aktivuje tvorbu ghrelinu, tedy hormonu podporujícího pocity hladu a chuť k jídlu. Vaše tělo se snaží za jakoukoli cenu dostat do sebe nějakou energii, když ji nenačerpalo ve spánku. A tak vám navodí pocit hladu.

...vybíráte si špatné sacharidy.

I sacharidy jsou pro naše tělo důležité. Jenže byste si měli vybírat, kterým dáte přednost. Jednoduché cukry (bílé pečivo, sušenky, sladkosti apod.) pořádně zamávají s hladinou glukózy v krvi, takže krátce po jejich konzumaci už zase hledáte, co byste kde slupli. Vsaďte na zdravé sacharidy, nejlépe ty spojené s vlákninou. Najdete je například v ovoci, luštěninách nebo oříškách a semenech.

...jste ve stresu.

Když už jsme zmínili ty hormony, pocit hladu dokáží spolehlivě vyvolat i další – adrenalin a kortisol. Zvýšená produkce těchto stresových hormonů navodí v našem těle pocit, že je v nebezpečí a urychleně potřebuje příval energie. A udělají to jednoduše – zvýší naši chuť k jídlu.

...jíte málo proteinů.

Kvalitní bílkoviny (společně se zdravými tuky) dokáží udržet pocity hladu na uzdě poměrně dlouho. Rychleji budeme sytí a chuť k jídlu se jen tak nedostaví. Nejlepší bílkoviny najdete v kvalitních jogurtech, vejcích, libovém masu, ale také luštěninách či semenech.

...nejíte pravidelně.

Každé jídlo, které během dne vynecháte (a ano, týká se to i snídaně), se vám vymstí. Dlouho prázdný žaludek totiž navodí produkci ghrelinu a ten zajistí, že budete mít pocit, jako byste nejedli alespoň dva dny. A když se pak dostanete k lednici, přibližně odpovídající množství toho také slupnete... Zkrátka jezte častěji a hlavně pravidelně!

...ze všech stran na vás útočí jídlo.

Otevřete internet, hned na vás vyskočí miliony receptů a fotek, na sociálních sítích fotí každý druhý svůj oběd či kulinářský výtvor, v televizi je spousta reklam na potraviny. Prostě tomu jídlu neutečete. A obezitologové už zjistili, že i koukání se na jídlo zvyšuje v mozku produkci ghrelinu, tedy „hormonu hladu“.

...jíte moc rychle.

Pokud jídlo v rychlosti hltáte, váš žaludek je sice plný, ale ještě to neřekl vašemu mozku. A tak jíte a jíte a jíte. Spořádáte tak mnohem víc, než byste museli.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

69 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:18
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:14
45 Příspěvků
Poslední příspěvek 5:28

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat