Rodičovství přínáší pocit štěstí. Ale jen do roka po porodu

Řada lidí si pořizuje děti v domnění, že jim to pomůže dostat do vlastního života či vztahu více uspokojení, radosti a pocitu štěstí. Jenže nemůžou se mýlit více. Ačkoli po porodu nastává dočasně euforické období, protože zplození nového života skutečně zvyšuje pocit štěstí a radosti, netrvá to věčně. Už rok po narození potomka se dostavuje naprostý odliv nadšení a dítě samo zdrojem štěstí přestává být.

Vyplývá to z rozsáhlého pozorování dospělých v Austrálii, Německu, Spojeném království a Francii. Ačkoli po narození dítěte se u rodičů dostavil silnější pocit štěstí a uspokojení ze života, po roce účinek vymizel.

„Na rozdíl od příchodu potomka na svět se pocit štěstí a radosti nemění a zůstává konstantní, když člověk získá trvalého partnera, s nímž je ve vztahu spokojený,“ tvrdí autoři z Paříže.

„Nemůžeme tvrdit, že jsme prokázali dlouhodobý efekt na pocit štěstí a pohody plynoucí z rodičovství. Je pro vás dobré mít rodinu z dlouhodobého hlediska? Těžko říct. Určitě to platí v případě partnerství,“ míní profesor Andrew Clark z Pařížské vysoké školy ekonomické.

„Mít děti je skvělý nápad, myslet na to je skvělá představa. Mít děti je dobré až na dvanáct měsíců po porodu,“ dodává profesor Clark.

Už jsem na ně připravená?

Možná i vy si pohráváte s myšlenkou na založení rodiny, ale tak nějak si nejste jistá, jetsli už jste na takový krok dostatečně "zralá" a připravená. Jak poznat, že byste se do rodičovství nejspíš ještě neměla honem nutit?

Nejdůležitějším člověkem ve vašem životě jste vy

Na tom samozřejmě není nic špatného – ale pokud chcete, aby to tak ještě nějakou dobu vydrželo, dítě by vám tyto plány naprosto převrátilo. Jestliže máte pocit, že byste se příchodem dítěte musela vzdát důležitých věcí, pak na něj nejste připravena.

Nejste zajištěná

Není třeba předstírat, že rodina nepotřebuje i materiální zázemí. A nemáme na mysli jen peníze. Ale například vyřešenou situaci ohledně bydlení či zaměstnání. Pamatujte, že pokud máte potíže postarat se v tomto ohledu o sebe, dítě vám situaci jen ztíží.

Nemáte ráda děti

Některé ženy zkrátka nemají k dětem pozitivní vztah. Tak to prostě je a není třeba se za to stydět – nejste kvůli tomu o nic horším člověkem než ženy, jež sní o rozvětvené rodině. Nenechte se k rodičovství nutit. Pokud se váš postoj k dětem nezmění, nebyla byste šťastná ani vy, ani váš potomek.

Máte ráda samotu

Shon, hluk, společnost mnoha lidí – že to není váš šálek čaje? Pak vězte, že s mateřstvím přijde i životní etapa, během níž nebudete ani na chvilku sama. Vždy bude váš čas patřit někomu jinému. Nejste-li na to připravena, nejste připravena ani na mateřství.

Jste perfekcionistka

Máte ráda řád a pořádek, naprostou čistotu, život máte naplánovaný den po dni v diáři a nečekané situace vás vyvádějí z konceptu? Pak vězte, že dítě vám do života přinese nějaký ten chaos. Nejste na to připravena? Pak si zatím dítě nepořizujte.

Nejste připravena vzdát se pozornosti svých rodičů

Připravte se na to, že jakmile se stanete matkou a vaši rodiče se promění v babičku s dědečkem, bude jejich pozornost zcela soustředěna na vnoučátko. Jednou budete také taková. Jenže možná ještě nejste připravena na to, že v životě svých rodičů nebudete najednou tou nejdůležitější (což samozřejmě stále budete, ale nebude to na první ohled patrné).






Celkem 12 komentářů

heenna
26.12.2016
heenna
26.12.2016
heenna
26.12.2016

Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Langoše

(1 hlasů)

Pizza šneci

(2 hlasů)

Uzená polévka

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat