Zápachu v autě vás vůně nezbaví

20.06.2021 | Bydlení a design

Rádi byste se cítili ve svém autě pohodlně, ale odér vycházející z čalounění sedaček vám zvedá žaludek? Pokud je zápach interiéru i váš problém, vyzkoušejte následující tipy.

Cigarety

Pokud kouříte a rádi si dopřejete cigaretu i na cestách, nejspíš vám ani pravidelná údržba moc nepomůže. Pohlcovače pachů moc nefungují a vůně oblíbených „stromečků“ může v kombinaci s nakyslým pachem cigaret hrozný zápach jen posílit. V tomto případě doporučujeme alespoň kouřit při otevřeném okénku a neklepat popel do popelníku.

Pokud jste ale koupili nové auto, jehož původní majitel se této neřesti rád oddával právě za jeho volantem, zkuste čištění ozonem. Není to sice levná záležitost, ale pokud nemáte v plánu pokračovat v zamořování ovzduší ve svém voze, rozhodně se to vyplatí. Ozon vás spolehlivě zbaví všech nežádoucích pachů, včetně toho z cigaret.

Zvířata

Jestliže máte domácí mazlíčky, kteří s vámi často cestují, nejspíš to po nějakém čase bude v autě cítit. Jestliže vozíte zvířata v kufru, pořiďte jim speciální podložku, kterou lze vyjmout a opláchnout například hadicí. V prodejnách s potřebami pro zvířata lze zakoupit i speciální textilní vany, které ochrání vaše sedačky od srsti zvířat a tím i přenášení pachů do čalounění. Podstatné je ale nenechávat tyto plachty a podložky určené pro přepravu zvířat v prostoru vašeho vozu, když s vámi zrovna necestují.

Pohlcovače pachu, osvěžovače

Již zmíněné stromečky, klipy do klimatizačních mřížek a podobné osvěžovače příliš nefungují. Jednak jsou mnohdy natolik intenzivní, že se z nich po delších cestách dělá pasažérům nevolno, za druhé nemají schopnost pachy eliminovat a spíše je podporují.

Mnohem lepší alternativou je použití prostředků, které zápach skutečně neutralizují, například jedlou sodu, kávu nebo sušenou levanduli. Do látkových sáčků vsypte některou z ingrediencí a pověste je do auta. Je nutné je častěji měnit, ale skutečně fungují.

Základem je najít příčinu

Ani sebelepší čistič vás nezbaví zápachu, pokud neodstraníte jeho příčinu. Pečlivě vyčistěte prostory pod sedačkami, kolejnice, koberečky, zvláštní pozornost věnujte prostoru mezi zadními sedačkami a jejich opěradly. Zkontrolujte kufr, všechny úložné prostory a také prostor motoru, kde se často najdou uhynulá zvířata, která se zde ráda schovávají před chladem.

Poté co auto vyklidíte od nepořádku, jej důkladně vysajte. Nemusíte se bát ani praní sedaček. S tím si poradíte i doma, postačí vám k tomu jemnější kartáč, kbelík teplé vody a trocha pracího prostředku. Pokud vám na sedačkách opakovaně vylézají fleky, nebývá to vina použité chemie, s největší pravděpodobností je třeba praní opakovat. Špína ze sedaček se prostě dostane na povrch a je třeba postup opakovat.

Nezapomínejte ani na plasty, které dovedou zapáchat opravdu odporně. Vydrbejte je odmašťovačem a následně ošetřete prostředkem na údržbu plastových součástí automobilu.

Pozornost věnujte také klimatizaci. Nechávejte ji pravidelně čistit i doplňovat. I ta může být totiž zdrojem nepříjemného zápachu v autě.

Zdroj: idrivesafely.com






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

20 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:54
9 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat