Barvy, které se rozhodně nehodí do ložnice

Pokud se chcete opravdu dobře vyspat, vyžeňte z ložnice červenou, žlutou, černou, fialovou i hnědou barvu. Tyto odstíny vám kvalitní noční odpočinek vážně sabotují.

Bezmála 40 procent lidí spí méně než sedm hodin denně. Tedy alespoň podle nejnovějších údajů amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (1). I když se to možná jeví jako záruka produktivity a jediný způsob, jak všechno stihnout, tento zvyk přináší jisté nehezké následky. Nedostatek spánku nejenže zvyšuje riziko celé řady nemocí (2), může souviset i s předčasným úmrtím (3).

Chce to změnu!

Spát víc? To se snadno řekne. Ono to vůbec není tak jednoduché, jak se zdá. Celý spánek může ovlivnit jídelníček, úroveň fyzické aktivity, míra stresu, rozladěný cirkadiánní rytmus, nevhodné klimatické podmínky v místnosti, konzumace alkoholu nebo používání mobilního telefonu. Pak je tu ještě jeden podceňovaný faktor – design ložnice. „Vytvoření uklidňujícího prostředí je klíčovou součástí spánkové hygieny. Toto prostředí by mělo navozovat ospalost a noční odpočinek co nejvíce podporovat,“ vysvětluje americká spánková specialistka Logan Foley (4). Tato odbornice upozorňuje na to, že svou roli zde sehrává celkové uspořádání ložnice, její vůně, čistota a samozřejmě také barvy. Které jsou krajně nevhodné?

Odstíny, co přejí ponocování

Podle zásad barevné terapie jsou nejhorší barvy pro spánek ty, které jsou spojené s vysokou energií a aktivitou. Prvním zářným příkladem je červená. Ano, je pravdou, že navozuje smyslnost a škádlí libido, čímž pomáhá milostnému životu, ale na stranu druhou zvyšuje srdeční frekvenci a podporuje bdělost. Hodně podobně je na tom i fialová, jež stimuluje mozkovou aktivitu. Ani taková černá nevytváří tu správnou atmosféru, neboť prohlubuje smutek a deprese. Velkou službu neudělá ani jasně žlutá napodobující slunce, která klame mozek, aby si myslel, že je jasný den. Pocity neklidu může způsobit i tmavší hnědá. Tyto barvy se podle výše jmenované specialistky Logan Foley nehodí na zeď a dobře nepůsobí ani jako dekorace.

Zdroje: (1) www.cdc.gov/sleep/data_statistics.html, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4849507/, (3) www.healthysleep.med.harvard.edu/need-sleep/whats-in-it-for-you/health, (4) www.eatingwell.com/article/7914990/best-worst-bedroom-paint-colors-for-sleep/






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)

Frittata s rajčaty

(12 hlasů)

Kokosové lívance

(29 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat