Nejoblíbenějším jménem světa se stala Sofie

Rozhodli jste se dcerku pojmenovat Sofie? Pak jste učinili to, co miliony rodičů na celém světě. Právě toto jméno a jeho varianty (Sofia, Sophia, Sophie atd.) jsou nejčastěji dávaným jménem novorozenci počítáno ze všech zemí světa. Díky tomu, že je nejoblíbenějším jménem v gigantech, jako jsou Rusko, Mexiko či Itálie.

V USA je třeba na třetím místě a v dalších zemích zaujímá druhou nebo třetí pozici, v devíti zemích je však na prvním místě.

„Naprosto mě šokovalo, že tolik rozdílných jazyků a kultur by bylo schopno shodnout se na stejně znějícím jméně ve stejný čas,“ uvedla autorka průzkumu Laura Wattenbergová v rozhovoru pro deník The Independent.

Pracovala však pouze se státy, které vedou jmenné a porodní statistiky. Jimi byly země především z Evropy a Ameriky. Dvě třetiny sledovaných zemí mají Sofii a varianty tohoto jména mezi pětadvaceti nejoblíbenějšími jmény. V Česku byla Sofie v roce 2014 6. nejoblíbenějším jménem pro holčičky a dostalo ji 1 180 novorozených dívek.

Českou obdobou Sofie je jméno Žofie, ačkoli samotná Sofie je jménem velmi užívaným. Sofia je původem z řečtiny a znamená moudrost.

Sofie je také jméno hlavního města Bulharska. Sofie slaví v Česku svátek 15. května.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat