Batolata, která jsou bez matky více než osm hodin, mají rušený psychický vývoj

Norští vědci prokázali, jak zhoubný vliv na zdraví člověka má to, když musí od útlého dětství trávit v rukou cizích pečovatelů či s jinými dětmi v jeslích. Řada rodičů se musí vrátit do práce krátce po narození dítěte, které pak svěří do péče jeslí či soukromých pečovatelů. Ale odloučení od rodiče značně zvyšuje hladinu stresového hormonu kortizolu v krvi dítěte. Tento hormon působí zhoubně na vývoj mozku a takové dítě je pak stydlivé a má zhoršenou schopnost sebeovládání.

Norští vědci vyšetřili děti ve věku jednoho a půl roku. Některé z nich byly v domácí péči rodičů, jiné navštěvovaly jesle. Batolata, která byla v jeslích osm a více hodin denně měla výrazně vyšší hladinu stresového hormonu kortizolu ve slinách.

„Malé děti, které ještě nejsou schopné sociálních interakcí a nemají dobrou jazykovou výbavu, trpí v cizí péči mimo rodiče. Ti jim scházejí, mají separační úzkost a pečovatel či sestra v jeslích jsou pro ně stresující,“ tvrdí profesorka Mary Britt Drugliová z Norské univerzity vědy a techniky.

Pracující rodiče dětí by po příchodu z práce měli věnovat potomkům maximum času a péče. Jejich zájem a přítomnost totiž výrazně sníží hladinu kortizolu v krvi a mají terapeutický účinek.

„Ostýchavost, špatné sebeovládání a negativní emocionalita souvisejí se zvýšenou hladinou kortizolu v krvi dítěte,“ tvrdí autoři výzkumu.

Co podniknout?

Přemýšlíte, jak produktivně trávit s dětmi volný čas, abyste ho opravdu využili na maximum? Zkuste některou z následujících osvědčených rodinných aktivit!

Vyjížďka za město

Není nutné naplánovat hned celodenní výlet (i když tady se meze nekladou – když je hezké počasí, pěkně vyrazte z domu). Můžete jen naskládat rodinu do auta či vlaku nebo autobusu a vyjet pár kilometrů za město. Protože věřte, že ani po těch letech, co v dané lokalitě bydlíte, jste ji ještě celou neprozkoumali.

Bláznivé tvoření

Na internetu najdete spoustu návodů na tvoření s dětmi. Netradiční dekorace, hračky z ruliček od toaletního papíru, ale i klasické zdobení vajíček, když se blíží Velikonoce – to je jen zlomek toho, co všechno můžete s dětmi tvořit. Je samozřejmě nutné vybírat podle věku dětí, ale věřte, že i vy dospělí se budete skvěle bavit. Ano, úklidem po takovém „kreativním odpoledni“ strávíte další hodinu, ale stojí to za to!

Odpoledne u tety

Máte v blízkosti nějakého blízkého či vzdáleného příbuzného? Pak smluvte návštěvu, sbalte rodinu a vyrazte za ním. Vaše děti jistě s nadšením vyslechnou nejrůznější příhody z vašeho dětství, na které už jste zapomněli, případně budou naslouchat vyprávění o tom, jaké to bylo, když „byla tetička ještě dítě“. Nepodceňujte touhu dětí po informacích. Navíc i vy si jistě rádi zavzpomínáte, jaké to bylo, když jste ještě nebyli tak úplně dospělí.

Výprava do muzea

Pokud máte možnost vyrazit do muzea, udělejte to. Většina výstav či expozic je dnes již interaktivních, jejich tvůrci myslí i na dětské návštěvníky, a tak bude vaše potomky takové odpoledne rozhodně bavit. A není na škodu, když se něco přiučí. Ostatně tak jako vy.

Ve světě knih

Zkuste se vypravit do knihkupectví, kde si děti vyberou nějakou zajímavou (a cenově rozumnou) knihu. Po návratu domů uvařte horkou čokoládu a všichni se usaďte pohodlně v obýváku. Každý z vás bude z knihy chvíli předčítat. Takhle aktivita je samozřejmě vhodná až pro děti školou povinné, které umějí číst (navíc se v této dovednosti zdokonalují, ani o tom nevědí). Sice s ní nestrávíte celé odpoledne, ale i tak vás bude bavit!

Za zvířátky

Každé větší město má zoologickou zahradu, ale pokud žádná není ve vašem dosahu, není třeba zoufat! Určitě najdete v okolí nějakou farmu nebo soukromou zoo (je jich víc, než si myslíte), případně rybník, na kterém jsou kachny a labutě. Zvířata děti zkrátka baví – a je jedno, jestli jsou vaši potomci teprve v kočárku nebo skoro v pubertě.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Berane, týden 15. pro tebe v roce 2024 znamená úžasnou změnu nálady a energie. Zplanetárního hlediska se Mars, tvůj vládnoucí a pozitivní planeta, pohybuje do tvého znamení na začátku týdne. Toto přináší zvýšený po... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

30 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:47
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat