Na jaké otázky okolí se připravit, čekáte-li dvojčata

Občas se zdá, že s dvojčaty se poslední dobou roztrhl pytel. A možná patříte i vy mezi nastávající maminky, které nosí pod srdcem ne jednu, ale hned dvě nové bytosti.

Ačkoli počet dvojčat stoupá, pořád jsou pro okolí něčím výjimečným, něčím, co rozhodně budí pozornost. A i na to je třeba se připravit. Dokonce často ještě dříve, než je přivedete na svět.

Jaké nejčastější otázky těhotné ženy, čekající dvojčata slýchají?

1.    „A počali jste je přirozeně, nebo umělým oplodněním?“

Vícečetná těhotenství bývají pro mnoho lidí automaticky spojována s umělým oplodněním. A tak je pravděpodobné, že téhle otázce neuniknete ani vy. Přitom, upřímně řečeno, do toho nikomu nic není. Copak se těhotných, čekajících jedno miminko, někdo vyptává, jak a kdy počala?

2.    „Máte nějaká dvojčata v rodině?“

Tohle je trochu podobný problém jako otázka č. 1 – ano, při dvojčatech existuje zvýšená pravděpodobnost, že se v rodinné historii již někdy vyskytovala. Takže pokud nedostanete otázku na IVF, je jistá pravděpodobnost, že budete muset vysvětlovat výskyt dvojčat v rodině.

3.    „Viděla jsi to video, jak ta dvojčata…?“

Zdá se, že internet je plný nejrůznějších (více či méně) vtipných videí, na nichž dvojčata synchronně kýchají, brečí, smějí se… Počítejte s tím, že vaše okolí bude mít pocit, že je nutně musíte vidět. A tak vám zahltí mailovou schránku desítkami odkazů.

4.    „Jaké to je, mít tam uvnitř dvě?“

Asi jako jedno, jen dvakrát. Jedno nalevo, druhé napravo. Jedno hlavou nahoru, druhé hlavou dolů… Když kope jedno, schytá to močový měchýř. Když druhé, dojde na žebra. A když kopou obě, je to trochu jako mít v břiše vetřelce (dva). Nějak tak.

5.    „Jsou do sebe zapletená?“

Trochu zvláštní představa, naštěstí příroda byla poměrně moudrá a drtivou většinu dvojčat vybavila dvěma amniovými vaky (pouze velmi vzácně identická dvojčata sdílejí jeden vak, ale jedná se skutečně o raritu, která je navíc velmi nebezpečná). Takže obě děti mají svůj vlastní prostor.

6.    „To půjdeš na císaře, viď?“

Je pravda, že se hodně dvojčat rodí císařským řezem (ve srovnání s jedináčky mnohem častěji), ale není to pravidlo. Pokud jsou děti i žena zdravé, není důvod pro jiný než „klasický“ vaginální porod.

7.    „To budeš rodit dřív, že?“

I tohle ke dvojčatům patří – většina z nich se rodí okolo 36. týdne. Matka příroda to zařídila chytře. I když jsou o něco menší než jedináčci, pokud se narodí od 34. týdne výš, jsou plně vyvinutá a neměly by u nich nastat žádné komplikace.

8.    „Jednovaječná dvojčata jsou stejná?“

Ano a ne. Fyzicky jsou si jednovaječná dvojčata skutečně podobná, ale od narození jsou to dvě individuální osobnosti. Jsou známy případy, kdy se dvojčatům líbí stejné věci, barvy, vybírají si podobné partnery, ale funguje to i naopak. Zkrátka žádný člověk není zcela identický s druhým, ani když vzešli z jednoho vajíčka.
TIP Bety: Nevíte si rady se žádostí o přídavky na děti? Nevyznáte se, kdo a za jakých podmínek má na ně nárok? Zeptejte se ZDARMA naší sociální pracovnice Vlaďky v její on-line poradně






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat